Et bolighus med profil

Marktl/Wasungen – München-firmaet lynx architecture fik til opgave at planlægge et bolighus på en urbanistisk særpræget grund ved en stærkt trafikeret vej ikke langt fra den gamle by i Dachau (DE) af en privat investor. På trods af de strenge forskrifter lykkedes det arkitekterne Susanne Muhr, Volker Petereit og Dirk Härle at planlægge en arkitektonisk krævende bygning med en bronzefarvet Prefalz-klimaskærm og realisere den i høj kvalitet.

Ein Foto der verantwortlichen Architekten von lynx architecture des Mehrfamilienhauses in Dachau.
Seitenansicht des Mehrfamilienhauses in Dachau.

Alt andet end sædvanlig

Boligbygningen skulle rumme seks toværelsesboliger med balkoner eller terrasser, en cykel- og kældergarage samt en fællesskabshave. Deres ønske om visuelt at integrere den store bygning i det nærliggende enfamiliehusområde fra 1970'erne gav arkitekterne den idé at give bygningen to gavle og slet ikke bruge udhæng på taget. Boligerne blev udelukkende vendt mod haven og belyses gennem brug af dybe bygningsnicher. Adgangen til de tre etager sker via svalegange bag facaden på vejsiden.

Vogelperspektive des Mehrfamilienhauses in Dachau.

Aluminium i stedet for træ

Oprindeligt var der påtænkt en facade i stil med trælamellerne på en bolig overfor. Ved søgningen efter et bæredygtigt og plejelet alternativ stolede lynx architecture udelukkende på produkterne fra PREFA. Man besluttede sig hurtigt for aluminium, men ville ikke undvære den fine, uregelmæssige træstruktur. "Ved materialevalget måtte man føle sig frem. Til sidst blev det til de uregelmæssigt foldede og delvist hullede aluminiumsplader", ifølge arkitektteamet.

Frontansicht des Mehrfamilienhauses in Dachau. Die bronzene Prefalz Fassade harmoniert perfekt mit der grünen Umgebung.

På det rigtige tidspunkt og det rigtige sted

Efter et mislykket forsøg fandt man i Thomas und Matthias Engels blikkenslagerværksted den ideelle partner til den ønskede huldesign og forarbejdning af aluminiummet samt monteringen af taget og facaden. De to asymetrisk tilskårne profilsnit fra lynx architecture blev forproduceret med en speciel kantmaskine i én arbejdsgang. Arbejdsplanlæggerne og tagdækkeren måtte sørge for, at begge profiltyper ikke kun blev monteret skiftevis, men også 180 grader forskudt, i hele højden fra rygning til jord for at opnå en så uregelmæssig fremtoning som muligt. Den delvise lokning af facaden giver ikke bare bygningen en særlig udstråling, men giver også i dagtimerne en interessant belysning af svalegangene.

 

Materiale:

Die Verleger des Projektes von Dachau.
Das Mehrfamilienhaus in Dachau in der Dämmerung. Durch die teilweise gelochte Fassade kommt das Licht vom Stiegenhaus durch und verleiht dem Ganzen einen außergewöhnlichen Look.