Facadedesign: idéer og tips til din nye facade!

Facadedesign

Som en del af bygningens ydre, beskytter facaden ikke kun hjemmet mod ydre påvirkninger, men bidrager også væsentligt til dets udseende. Din nye facade kan både gøres enkel og diskret, så den passer ind i bybilledet, eller blive et iøjnefaldende blikfang for den nye boligudvikling - der er lige så mange forskellige og individuelle muligheder for at designe en facade, som der er kunder.

I det følgende vil vi gerne give dig værdifulde oplysninger om facadematerialer, -design og -renovering. Vi besvarer også de typiske spørgsmål om gardinventilerede facader.

Hvorfor har jeg brug for en facade?

Funktionelle grunde

Bygningens ydre skal har altid været den afgørende faktor for husets holdbarhed. Den beskytter først og fremmest huset mod vejret: Sne, regn, vind og sol. Da hyppigheden af voldsomme vejrfænomener er steget markant i de seneste årtier, er det særlig vigtigt at være forberedt på de forskellige vejrforhold og at sikre husets mure tilstrækkelig beskyttelse.

Udover at beskytte bygningen, klarer facaden også en anden vigtig og nyttig funktion, som kunden absolut bør overveje: En optimal facade reducerer energiforbruget, fordi den fungerer som varmeisolering. Den sikrer også et behageligt indeklima, bedre brandsikring og beskyttelse mod støj og larme udefra. Imidlertid kan mange af funktionerne kun opfyldes, når den passende, optimale isolering er til stede.

Optiske grunde

Udover det funktionelle, præger facadebeklædningen også husets udseendet og karakter. Facaden er den synlige del af bygningens skal, som ejeren kan designe individuelt. Der findes masser af forskellige materialer, farver og former, som giver en stor kreativ designfrihed og som kan bruges helt individuelt. For eksempel kan give gipsfacader et helt unikt præg med store facadeplader af aluminium eller facadeprofiler af træ. De store størrelser giver huset et moderne, industrielt look, mens en facade, der beklædes med mindre produkter, fremhæver de små detaljer. Det individuelle facade design gør det muligt at give forskellige bygninger unikke optiske elementer. Det gælder alt fra et idyllisk enfamilieshus, et moderne hovedkontor, en beskyttende garage til et rustikt anneks.

Enfamilieshus med flerfarvet Sidings-facade fra PREFA i mat antracit mat og sølv med skyggefuge.

Designet af din facade: Designet & designmuligheder

Der findes et enormt udvalg af forskellige materialer, både til facaderenovering og nybyggeri, man kan beklæde den ydre væg med. Det kan være en smagssag at vælge materialet, lige som man bør sammenligne fordele og ulemper ved de forskellige materialer, for at finde den bedste løsning til projektet.

De mest populære materialer til facadebeklædning er:

 • Puds
 • Træ
 • Metal eller blik (fx aluminium, zink, kobber, titanzink)
 • Sten (fx sandsten, natursten)
 • Skifer
 • Fibercementplader
 • Glas

Designmuligheder til en aluminiumsfacade fra PREFA

PREFAs gardinventilerede aluminiumsfacader tilbyder masser af spændende designmuligheder, både takket være deres konstruktion og deres mange forskellige farver og produkttyper. Man kan fx bruge harmoniske eller kontrastrige farvekombinationer til at skabe forskellige mønstre med eller udnytte en kombinationen af facadepaneler i forskellige størrelser og opsætninger, til at sine helt personlige mønstre. Hvis du fx ønsker et kreativ højdepunkt ved et knæk på bygningens ydervæg, kan du let skabe det visuelle højdepunkt med en beklædning i detfleksible materiale aluminium. PREFAs facadeprodukters fleksible materialer er lette at tilpasse murens vinkler. 

Alle PREFAs facadeprodukter har forskellige optiske egenskaber og kan bruges på forskellige måder. De store plader i aluminiumskomposit kan monteres vandret, lodret og diagonalt på facaden og tillige udsmykkes med unikke detaljer og mønstre vha. CNC-fræsning. Desuden giver fugernes design i aluminiumskompositplader og sidings masser af muligheder. Afhængigt af fugens størrelse og type, kan skabe en række forskellige effekter. Fuger i forskellige farver skabes fx flotte visuelle accenter på metalfacaden. PREFA Sidings kan kombineres i forskellige bredder og monteres lodret, vandret eller diagonalt på husmuren, med det velkendte fer og notsystem. Aluminiumskompositpladerne tilbyder fx ekstra kreative linjer og læggemønstre på husets facade. Derfor er det også særligt efterspurgte i moderne arkitektur eller til større bygninger og virksomheder. Se de mange spændende projekter i vores Referencegalleri.

Alu-facade med Prefalz/Falzonal i mayaguld. Kombinationen af glas og beton karakteriserer det markante design.

Når man bruger PREFAs mindre formatet (vægspån, vægrombe og facadepanel FX.12) er der ingen grænser for kreativiteten. Man kan fx bruge PREFA vægromber, som fås i 20 × 20, 29 × 29 og 44 × 44, til at skabe en helt unik, skællignende facade.

De usædvanlige kanter på facadepanelerne Siding.X og FX.12 giver bygningen et særligt elegant og moderne udseende. Afhængigt af lysindfald, tidspunkt og miljø får husets facade et nyt og uregelmæssigt design, som gør hvert eneste objekt unikt.

Og hvis du gerne vil beklæde din facade, så den ligner sten eller beton, tilbyder PREFA produkter i de passende farver. Med de lette PREFA Sidings eller Facadepanelerne Siding.X i farverne P.10 stengrå og P.10 lysegrå kan man let opnå lignende visuelle accenter opnås. 

En anden fordel ved PREFAs produkter, som værdsættes af mange bygherrer, håndværkere og arkitekter, er, at de lækre kvalitetsmaterialer store farveudvalg passer perfekte sammen andre materialer og byggekomponenter, som fx træ eller glas. Fra et arkitektonisk synspunkt, er der masser af mulige kombinationer, som betyder at kunden, planlæggeren og facadebyggeren får utroligt mange designmuligheder. Takket være PREFAs store farveudvalg, finder du altid en facadefarve, som både matcher eksisterende eller nye vinduer, døre samt husets andre detaljer og skaber en perfekte harmoni. De mange forskellige overflader betyder, at man kan skabe et helt enestående udtryk, hvis man har lyst. Desuden betyder PREFAs komplette system, at man kan udstyre selv de mest forskellige komponenter i eller på huset, fra sokkel til gavlbeklædning og udhæng, med det ønskede produkt i matchende farver. Selv alle bygningens render (tagrender, nedløbsrør osv.) fås i flere farver og alt efter smag og behag falde harmonisk ind i det overordnede billede og dermed fremstå næsten usynlige eller udstråle bevidst farvestyrke og dermed understrege bygningens arkitektur. PREFAs tagrendesystemer rummer både render i firkantet og rundt design, som kan vælges frit efter ønske. PREFAs komplette system sikrer perfekte samlinger mellem alle dets komponenter - fra tag og render til facaden og alt ekstra tilbehør.

Facaden får både et unikt udseende med PREFAs beklædning, og er tillige beskyttet optimalt mod vind og vejr. Som du kan se, sætter PREFAs facadesystemer nærmest ingen grænser for dig og din kreativitet, når det gælder designet af din nye facades beklædning! Søger du flere ideer og mere inspiration til facader, uanset om det gælder nybyggeri eller facaderenovering, så klik gennem vores galleri med referenceprojekter og renoveringer.

Eine Hand hält ein Smartphone mit einem Foto von einem Haus mit dem PREFA Fotoservice - man erkennt das Haus mit und ohne PREFA Dach.

Dit hus i Prefa look

Vha. en fotomontage viser vi dig, hvor smukt dit hus tager sig ud med et PREFA tag eller en PREFA facade.

Gardinventileret facade

Den gardinventilerede facade (forkortes GF) lyder måske lidt kompliceret og kan virker som noget helt nyt. Det er imidlertid flere hundrede år gammelt, gennemtestet og bæredygtigt system, der stammer fra klimaet i de rå bjergområder. Det er tale om en flerlags, udvendig vægkonstruktion med gardinventilation. Facadebeklædningen monteres ikke direkte på husmuren, men monteres på en underliggende konstruktion. Når det gælder selve konstruktion, skilles vejrlaget, dvs. facadebeklædningen, fra facadens isolering og skaber et ventilationsrum bagtil. Gardinventilationen regulerer fugtbalancen. Konstruktionen gør disse facadetyper langt mindre modtagelige for fugtskader end ikke-ventilerede facadesystemer. PREFAs mange forskellige facadeelementer i aluminium fås udelukkende med gardinventilation og er perfekte til den konstruktionstype.

Opførelse af en gardinventileret facade

En gardinventileret facade består af fire komponenter: bærende struktur, isolering, underkonstruktion og frontmonteret facadebeklædning. Komponenterne forklares detaljeret nedenfor.

 • Den bærende struktur (Murværk, trækonstruktion mv.) bærer det meste af vægten og bidrager også til isoleringen. Hvis der er tale om murværk, er det, afhængigt af stenenes tykkelse og materialet, endda muligt, at der ikke skal bruges yderligere isolering.
 • Isoleringen monteres på den bærende struktur, bag den synlige facadebeklædning. Den består typisk af mineralske materialer, som fx glas- eller stenuld. Når du gerne vil bygge økologisk og værdsætter bæredygtighed, fås der en række alternative isoleringsmaterialer, som fx hamp eller kork. Isoleringsmaterialets tykkelse er variabel og afhænger især af den ønskede isolationsværdi. Bemærk, at hvert byggemateriale har dets egne, unikke isolationsværdier. Alt efter tykkelsen og kombinationen med det respektive facademateriale skaber man den ønskede målværdi. Isoleringens primære opgave er at minimere varmestrømmen mellem beboelsesrummet og det udendørs område samt at forhindre dannelsen af kuldebroer. Det betyder, at varmeenergien ikke går tabt, og muren ikke køles ned om vinteren. Hvis isoleringen ikke er tilstrækkelig, kan der stadig forekomme kuldebroer. Takket den gardinventilerede specielle konstruktion af en er termisk isolering beskyttet mod udevejrlige vejrforhold. Desuden giver den en effektiv beskyttelse mod larm og støj udefra.
 • U-værdien (varmeoverførselskoefficienten) er den vigtigste værdi i forbindelse med varmeisolering. Den angiver den varmeeffekt, der strømmer pr. kvadratmeter af en komponent, når temperaturforskellen mellem en bygnings indre og ydre konstant udgør én grad Celsius eller én Kelvin. Jo bedre komponentens isolering er desto lavere bliver U-værdien.
 • Underkonstruktionen (UK) er forbindelsen mellem den bærende struktur og beklædningen. Ventilationen bagtil sker på dette installationsniveau. Facadeprofilerne fæstnes til underkonstruktionen med tilstrækkelig afstand til isoleringen, hvilket danner en konstruktiv adskillelse af de to komponenter som skaber en luftspalte. Gabet mellem de to komponenter regulerer fugtbalancen i selve bygningen. Underkonstruktionen kan bestå af træ, aluminium eller en kombination af begge materialer. Hvis der vælges en underkonstruktion af aluminium, er det muligt at kompensere permanent for enhver ujævnhed i ydermuren.
 • Den gardinventilerede facadebeklædning fungerer som beskyttelse mod regn, vind og vejr og er den ultimative facadekomponent, som kan varieres og bruges kreativt i designet.
Dele af en gardinventileret facade og dens opsætning, som eksempel på en facade fra PREFA.

Sådan virker en gardinventileret facade

Takket være dens specielle konstruktion og de eksisterende komponenter, har den gardinventilerede facade nogle vigtige beskyttelsesfunktioner, der forklares i detaljer nedenfor. 

Varmeisoleringen minimerer varmestrømmen mellem husets indre og ydre. Om sommeren kan den varme luft ikke samles bag facaden, fordi den stiger via ventilationen bagtil og "transporteres” bogstaveligt talt væk og hvilket skaber en optimal temperaturudligning. Dette giver et behageligt og afbalanceret indeklima hele året rundt. Derudover transporteres eventuelt vanddamp i boligen, som fx dannes ved madlavning, bad eller tøjvask, væk via gardinventilationen.

En gardinventileret facade reducerer også støjbelastningen og leverer en beskyttelse af den ydre skal. Desuden kan alle konstruktionens systemkomponenter vælges således, at brandbeskyttelseskravene opfyldes i overensstemmelse med bygningsreglementet og skaber en optimal brandsikring.

Takket være den specielle konstruktion, beskyttes isoleringen mod regn, fugt og vind. Desuden beskytter isolationsmaterialet boligarealet mod opvarmning om sommeren og afkøling om vinteren. Derfor fungerer den intakte isolering som varmelager om vinteren, fordi den holder på varmen og sænker udgiften til opvarmning.

Ud over konstruktionen, der rummer masser af fordele, værdsætter man frem for alt den gardinventilerede facades store designfrihed. Det store udvalg af forskellige materialer og farver gør det muligt at skabe helt unikke facadeklædninger. 

Moderne enfamilieshus med smukke PREFA Siding.X facadepaneler i antracit og elementer af træ.

Hvad er forskellen på en "normal" facade uden gardinventilation?

En "normal" facade, uden gardinventilation, kaldes et varmeisoleringssystem.

Varmeisoleringsssystemet er en konstruktion, der isolerer en bygnings udvendige vægge. Isoleringsmaterialet limes, dyvles eller fastgøres direkte til strukturen med et skinnesystem, efterfulgt af pudsens bærende lag og overfladelaget, som for eksempel er overfladepuds eller flade teglsten.

Eksterne varmeisoleringssystemer bruges både på nybygninger og renoveringer og vælges ofte, fordi de leverer en god basisløsning for et begrænset budget, især i kombination med isoleringsmaterialer, som fx EPS og XPS. Brugen af disse isoleringsmaterialer er imidlertid tvivlsom af miljømæssige årsager, fordi fremstillingen af disse materialer kræver råolie, som kun findes begrænset omfang. Når man bruger mere bæredygtige byggematerialer til isolering af komplekse varmeisoleringssystemer, kan det forøge prisen mange gange, hvorfor de eventuelle fordele ved prisen i forhold til en gardinventileret facade inden for det bæredygtige isolationssegment delvist er ubetydelig.

Ulemperne ved eksterne varmeisoleringssystemer:

 • De største problemer ved eksterne varmeisoleringssystemer er forbundet med fugt. Fx. kan vand, som kan trænge ind i facaden via små revner eller forarbejdningsfejl, ikke så let slippe ud igen. Derudover betyder enhver fugt i isoleringen, at systemets isolerende effekt kan reduceres betydeligt. Eventuel fugt i murværket kan også medføre risiko for skimmelsvamp inde i bygningen. Det kan give sundhedsmæssige problemer og kræve en dyr tørring, renovering og renovering af huset og dets vægge.
 • En anden ulempe er, at kondensvand hurtigt kan skabe en øget mos- og algedannelse på huset, hvorfor man kommer svampedræbende midler i facademaling og puds, for at undgå dette. De svampedræbende midler vaskes dog hurtigt ud af regn og dug og løber ned i jorden, hvilket igen kan udgøre en risiko for sundhed og miljø, udover det tillige, især på vejrsiden, kan medføre misfarvning af facadens overflade.
 • I forbindelse med renovering af ældre bygninger, er det også vigtigt at huske, at alle eventuelle dekorationer skal fjernes for at opnå en plan facade, før man monterer et eksternt isoleringssystem.
 • Et andet problem er insekter og små dyr som fugle eller mus, som trænger gennem facaderens ydre lag og bygger reder bag facadebeklædningen og danner skader. Selv edderkopper, der kan lide at lave deres spind på ydermurens vejrbeskyttede områder, kan efterlade mørke og trælse pletter på den pudsede facade. 

Fordelene ved en gardinventileret facade fra PREFA

PREFAs facadesystemer i aluminium er designet som gardinventilerede facader. Selvom mange gerne vil "bygge" deres eget hjem og er mere end bare hobby- og gør-det-selv-folk, kan PREFAs facadeløsninger kun samles af uddannede fagfolk og håndværkere. Det gælder både PREFAs facadeløsninger og PREFAs tagsystemer.

PREFAs gardinventilerede facade rummer mange fine fordele. De omfatter bl.a.:

Pålidelig beskyttelse mod vejret

Facaden er en af bygningens komponenter, der er særligt udsat for vejrets påvirkning. Det kan medføre smudsaflejringer på murens beklædning, der påvirker dens udseende og funktion. Her er facader af puds og træ særligt sårbare. Derfor skal de vedligeholdes eller repareres rettidigt og regelmæssigt, for at undgå skader.. Selvom PREFAs alu-vægbeklædning er ekstremt godt beskyttet i denne henseende, råder vi alligevel at tjekke og pleje den løbende, for at fjerne enhver mulig tilsmudsning. Når PREFAs facader og tage bliver beskidte, er de utroligt enkle at rengøre jfr. rengøringsvejledningen. Aluminiums lange levetid imponerer og materialet tåler, i kombination med den farvefaste Overfladebelægning P.10, en lang række ydre påvirkninger og belastninger.

Montering af en gardinventileret mur fra PREFA med facadepanelet FX.12.

Montering af en gardinventileret facade med bærende konstruktion, isolering, underkonstruktion og beklædning med PREFA facadepanel FX.12.

Den fleksible aluminiumsbeklædning leverer ekstremt god beskyttelse mod regn og blæst. Isoleringsmaterialet og dets lukkede fuger beskytter mod vejret. Hvis der alligevel trænger regn ind bag facadebeklædningen, tørrer det bort i ventilationsområdet og trænger aldrig ind i isoleringslaget. Derfor er den udvendige vægbeklædning også ekstremt velegnet til boligers vejrsider.

Ideelt beskytter tagets udhæng facadebeklædningen så godt som muligt mod vejrets påvirkning. Moderne designs, med meget småt eller slet intet udhæng, er den form for beskyttelse desværre sjældent tilstrækkelig længere. Her er PREFAs præfabrikerede metalfacader perfekte, eftersom de er ekstremt vejrbestandige.

Enfamilieshus i skovområde med vejrbestandig PREFA-aluminiumsfacade i lys grå.

Træelementer er typisk meget populære på facader, fordi de giver bygningen et særligt touch. Hvis man foretrækker en facade af træ, men ikke synes om vejrbidt træ, eller man ikke ønsker at behandle træet regelmæssigt, er det bedre at vælge en aluminiumsfacade med trælook. Når det gælder facadebeklædning i aluminium med trælook, er PREFA Sidings utroligt velegnede og kommer i både lyst og mørkt træ. For at få den mest realistiske træeffekt, skal elementerne forsynes med en fuge. På gavlbeklædninger lægger man typisk Sidings med trælook lodret og med fuge, men det kommer naturligvis an på området og bygherrens smag og behag.. Derudover er Sidings også ideelle, når man ønsker et perfekt farvematchet undertag, som er nem at pleje og vedligeholde.. Når man vælger PREFAs facader, behøver man aldrig efterbehandle dem, som man gør med træfacader.

Beboelse med gardinventileret facade fra PREFA med sidings i lyst trælook og vægrombber.

Masser af designmuligheder

 • En anden nyttig fordel er aluminiummets store tilpasningsevne: eksisterende skodder, vinduer, gavle, garageporte etc. er intet problem ved en facaderenovering, fordi facaden er let at tilpasse til de eksisterende elementer.
 • Alu-facadebeklædning fra PREFA kan bruges på alle slags bygninger: en- eller flerfamiliehuse samt erhvervsbygninger og forskellige tilbygninger, som fx garager, carporte eller annekser.
 • Takket være PREFAs mange forskellige produkter, som fx de store kompositplader, Prefalz og PREFAs mindre formater (facadespån, vægromber og facadepanelet FX.12) samt de mange tilgængelige farver, fides der næsten uendeligt mange muligheder for at designe facaden med PREFA.

Fordele ved materialet aluminium

 • Den fleksible aluminium er ikke brændbar og beskytter tillige mod lynnedslag, fordi den underliggende aluminiumsstruktur afleder 95 procent af lynet. Se detaljerede oplysninger om lyn- og brandsikring på de respektive informationssider.
 • Dertil kommer det økologiske aspekt: Materialet er ekstremt bæredygtigt. PREFAs produkter fremstilles primært af sekundært aluminium. Der er altså tale om aluminium, der allerede er genbrugt. Fordelene ved det er: Genbrugt aluminium kræver kun ca. fem procent af den oprindelige produktionsenergi. En anden fordel ved systemet er, at enhver bortskaffelse er let. Delene er nemme at fjerne og de enkelte komponenter kan genbruges efter materialets type.
 • Det er også muligt at forsyne PREFAs facadeelementerne med anti-graffiti-belægning, som beskytter facaden mod hærværk med graffiti. Ved en sådan belægning, påfører man et særligt klart lag, som gør det svært for graffitien af sidde fast og tillige går rengøringen meget lettere.
 • Husbeklædninger af aluminium rummer en særlig værdi på grund af materialet. Hvis man fjerner dem igen, opnår man en vis restværdi ved at genbruge dem.

Fordelene ved PREFAs tagsystemer gælder naturligvis også PREFAs aluminiumsfacader: Materialet er let, rustfrit og ekstremt korrosionsbestandigt, mens elementerne er nemme og fleksible at lægge og kræver kun begrænset vedligeholdelse. Det er modstandsdygtigt og holdbart og tilbyder næsten ubegrænsede designmuligheder, ligesom det er genanvendeligt og harmløst for helbredet. Dermed bygger og renoverer man for flere generationer. Derfor giver PREFA 40 års farvegaranti på produkter med lakkvaliteten P.10 mod stenslag, flager, blærer og brud samt 40 års materialegaranti på basismaterialet mod brud, korrosion og frostskader. Du finder mange flere oplysninger om garantien samt garantibeviset, som du får fra dine PREFA fagmand, når din nye facade er færdig, lige her,

Beboelse med en fleksibel og holdbar tag- og facadebeklædning fra PREFA i antracitfarvet aluminium.

Hvor meget koster en gardinventileret facade af aluminium?: Pris

Principielt: Hvert tilbud er individuelt og kræver en separat beregning af en af vores uddannede installationspartnere. Der findes ingen fast kvadratmeterpris for en PREFA-facade, fordi prisen i høj grad afhænger af antallet af vinduer, døre og andre individuelle detaljer, der skal tages hensyn til.

I forbindelse med en fuld facaderenovering, skal der tages hensyn til meromkostningerne ved nedrivning og bortskaffelse af det gamle facademateriale. Hvis det gamle facademateriale fx består af asbestholdige plader, kræver det professionel nedtagning og bortskaffelse.

Facadepris på baggrund af livscyklus

Man vælger ofte en facade på grundlag af selve anlægsomkostningerne (materialer, design mv.) og glemmer at tage hensyn til de følgeomkostninger, der opstår under brugen. En undersøgelse af Donau Universitet Krems (Østrig) (Se ÖFHF (2015): ÖFHF: Gardinventilerede facaders lange levetid overbeviser, s.1f) fra 2015 viser, at livscyklusomkostningerne for gardinventilerede facader typisk er mindre over 50 år sammenlignet med eksterne isoleringssystemer. Selvom anlægsomkostningerne til en gardinventileret mur (fx med sidings i aluminium) i første omgang virker højere i forhold til eksterne isoleringssystemer, betaler de sig selv hjem via deres langsigtede brugstid. Det er et af undersøgelsens vigtigste resultater. Dels er der færre vedligeholdelsesomkostninger ved en gardinventileret facade, dels er der flere besparelser i forhold til en pudset facade, fordi den skal pudses om eller repareres efter en vis periode. Gardinventilerede facaders lave vedligeholdelsesomkostninger kombineret med den lange levetid gør dem således til en fornuftig investering. De mange ekstra fordele ved gardinventilerede konstruktioner tæller fx masser af facadematerialer, stor modstandsdygtighed over for skader og den ekstra beskyttelse af selve bygningen. Den langsigtede værditilvækst eller bygningens bevarelse bør også indgå i beregningen, for at opnå en korrekt omkostningsberegning.

Facaderenovering

Der er mange gode grunde til at renovere husets beklædning. De tæller fx de store varmeomkostninger, der opstår som følge af dårlig eller utilstrækkelig isolering af ydervæggene. Den dyrebare energi fra husets indre går fx tabt gennem facaden. Andre gode grunde til at forny facaden kan fx være direkte skader (fra vejr, hærværk, dyr eller insekter) eller aldersrelaterede skader (som fx afskallet eller falmet puds), som opstår med tiden. Det er dog ikke altid skader, der får en til at renovere facaden. Nogle gange er det bare et ønske om forny eller renovere huset efter mange års brug.

Hvornår skal man forny en facade?

Ofte kan ejeren selv reparere små revner og skader på den gamle pudsede mur, uden at man ligefrem har brug for en facadespecialist. Men hvis der er større, synlige skader, som fx huller eller åbninger i muren eller større lækager, der lader fugten trænge ind, kræver det en renovering. 

Kan man overdække den gamle facade med en ny facade fra PREFA?

Først og fremmest skal PREFAs facader monteres på en stabil og professionelt konstrueret underkonstruktion. Principielt kan den monteres på det eksisterende facademateriale, men den gamle facade og den eksisterende struktur skal altid kontrolleres grundigt på forhånd.

Kan man renovere facaden uden isolering?

Man benytter ofte lejligheden til at isolere facaden, når man alligevel er i færd med at forny facaden. Dels hjælper en intakt isolering med at reducere varmeomkostningerne, dels øges hjemmets komfort og boligens værdi.

Typiske spørgsmål vores kunder: FAQ

Slutkunder kan ikke selv købe og montere PREFAs produkter, da de ikke er egnede til gør-det-selv-projekter. De fås udelukkende via vores uddannede specialvirksomheder som også monterer dem korrekt. Vores materiale- og farvegaranti gælder kun, når de monteres af et af vores givne partnerfirmaer.

PREFA er ikke en pudset facade, men en aluminium facade af høj kvalitet, der monteres som en gardinventileret facade.

Frygten for rust er helt ubegrundet, fordi aluminium ikke kan ruste. Hvis overfladen på PREFAs aluminiumsfacade beskadiges, dannes der et nyt beskyttende oxidlag, hvorved PREFA-facadens holdbarhed forbliver uændret.

PREFA facader monteres som gardinventilerede facader. Det betyder, at der findes et ventilationsgab mellem aluminiumsbeklædningen og isoleringen. Om sommeren kan den varme luft ikke samles bag facaden, fordi den stiger op gennem ventilationen bagpå og transporteres væk. Om vinteren virker konstruktion isolerende, da varmeoverførselsmodstanden i ventilationsrummet øges. Gardinventilationens temperaturbuffer giver et behageligt indeklima hele året rundt.

PREFAs facade er huset yderste beskyttelsesskal, som også er et visuelt designelement, der forskønner dit hjem. Den er ikke bare smuk at se på, det beskytter også hjemmet mod vind og vejr. Desuden beskytter PREFAs holdbare aluminiumsbeklædning de underliggende lag (struktur, isolering og underkonstruktion) mod vejret. Eftersom PREFAs facade er ekstremt vejrbestandig, kan du nyde det smukke design i årtier.

Det skal bemærkes, at PREFA-facadeprodukter ikke bør forveksles med sandwichpaneler eller andre produkter med integreret isolering, eftersom de udelukkende er specialiseret i de ovennævnte funktioner (beskyttelse og visuelt design). Når du også ønsker en kvalitetsfacade af aluminium fra PREFA, sørger den dygtige håndværker, udover at forskønne dit hjem med PREFAs facadebeklædning, også for en passende underkonstruktion og eventuelt også en passende isolering - helt som du vil.

Den gardinventilerede facades konstruktion forhindrer dannelsen af fugt. Mellemrummet mellem isolering og beklædning skaber en konstant luftstrøm i gardinventilationen, som regulerer fugtbalancen og sikrer at alt er tørt. Takket være den permanente ventilation, kan der ikke dannes skimmel, når facaden er monteret korrekt.

Når PREFAs facader er udført korrekt, monteres man en perforeret metalplade eller et ventilationsgitter ved luftens til- og afgang, der beskytter mod dyr. Derfor kan mindre dyr, som fx fugle eller mus, ikke skade facaden, når den er monteret korrekt.

PREFAs produkter fås udelukkende via vores uddannede, uafhængige "partnerfirmaer," som også monterer dem. Dermed ønsker vi at sikre, at vores produkter altid monteres håndværksmæssigt korrekt. Vi tilbyder regelmæssig uddannelse af vores håndværkere gennem PREFA Academy, fordi vi ønsker at sikre en ensartet kvalitet ved håndteringen af vores produkter.

Aluminium kan genbruges 100% uden kvalitetstab. Genvindingsprocessen kræver kun 5% af den oprindelige produktionsenergi. PREFA bruger næsten kun genanvendt aluminium, såkaldt sekundært aluminium. Derfor er aluminium også et ideelt materialevalg fra et økologisk synspunkt.

PREFA giver hele 40 års farve- og materialegaranti mod brud, korrosion (rust), frostskader, afskalning og blæredannelse på alle produkter med den ekstraordinære P.10 overflade.

PREFA bruger aldrig PE-kerner, men i stedet FR-kerner i høj kvalitet til sine aluminiumskompositplader. FR står for "fire retardant" (brandhæmmende. Dette betyder "Svært antændelig" (klassificering af brandadfærd jfr. EN 13501-1 "B-s1, d0"). Desuden leveres PREFAs aluminiumskompositplader også med en ikke-brændbar A2-kerne. Se flere oplysninger om brandklassificeringen af PREFAs facader i PREFA informationsside om brandsikring.

Har du stadig spørgsmål til PREFAs facader?

Så er du velkommen til at kontakte vores eksperter, Disse vil naturligvis gerne hjælpe dig med eventuelle spørgsmål, ønsker og forslag.