En leg med romber i mayaguld og sort

Det flotte motiv med romber blev brugt i Polyvalente Cultureel Centrum i Kapellen (Belgien): Facaden og delene på indersiden er beklædt med PREFA romber 44 × 44 i stort format i mayaguld og P.10 sort. ”Vi leger gerne med enkle elementer og bruger disse på en anden måde end andre”, fortæller Toon Heyndrickx, der er en af de tre partnere i arkitektfirmaet met zicht op zee, som fik opgaven at lave udkastet til det nye byggeri. Det nye kulturcenter rummer blandt andet festlokale, køkken, plads til teknik og lager, omklædningsrum samt åben bar. Derudover er den todelt; en flad, cylindrisk skive og en høj kvader, der er placeret ikke helt i midten af den flade del. Den uigennemtrængelige facade af aluminium brydes flere steder med områder i glas samt udsnit, der fremstår som adgange og smugkig ind i bygningen. Og dermed kan man udefra se, hvad der netop sker inden i bygningen.

Außenaufnahme des Kulturzentrums bei blauem Himmel. Das Gebäude wurde mit der PREFA Wandraute 44 x 44 in den Farben Mayagold und P.10 Schwarz verkleidet.

Arkitekters kendetegn

Arkitektteamets gode samarbejde er kendt for dets usædvanlige sammensætning af helt klassiske former, farver og materialer. I mere end femten år har de sammen fremstillet arkitektur og er interesserede i, ”hvordan materialer kan bruges og forarbejdes til brug i bygninger”. Derudover ser de sig selv mere forpligtet til kreative skabelser end til videnskab. Men der er nu også rationelle grunde til de mere ukonventionelle løsninger: ”Det hele drejer sig om merværdien.”

Seitliche Außenaufnahme des Kulturzentrums bei blauem Himmel. Das Gebäude wurde mit der PREFA Wandraute 44 x 44 in den Farben Mayagold und P.10 Schwarz verkleidet.

Kulturcenteret er meget populært

Indbyggerne kan lide det nye center, hvilket sikkert også har noget at gøre med at arkitekterne udformede bygningen som en pavillon, hvilket gjorde det enkelt og bevarede kontakten med omgivelserne. Bygningen har faktisk ingen rigtig bagside, og derfor ser man fra enhver side de nye omhyggeligt udførte konstruktive situationer. Nord for bygningen er der en lille park med bænke, som de ældre i byen er meget glade for. På bygningens sydside er der en stor plads, der regelmæssigt bruges til markeder.

Außenaufnahme des Kulturzentrums bei Nacht. Das Gebäude wurde mit der PREFA Wandraute 44 x 44 in den Farben Mayagold und P.10 Schwarz verkleidet. Lichter am Boden lassen das Gebäude erleuchten.

En spændende udfordring

Material:

  • Wandraute 44 x 44 cm
  • Mayagold und P.10 Schwarz

I Belgien er Daniël Platteau den bedste blandt tagdækkere og metalforarbejdere i byggebranchen. ”Hidtil har vi primært kun forarbejdet kobber eller zink. Det var derfor en spændende udfordring at skulle bruge PREFA vægromber af aluminium”, fremhæver Daniël Platteau. Han fortæller også, ”at PREFA altid har overbevist ham om farvernes stabilitet og lange garanti, hvorfor han gerne arbejder med dette materiale”. Der skulle tages højde for udlægningsmønstret og rombernes størrelse på kulturcenteret. Dette krævede et meget nøjagtigt arbejde. Og derudover er facaden kun let krum, så den cylindriske del kunne beklædes. ”Enhver rombe følger nemt denne runding. Og til sidst ender man det sted, hvor man startede. Mønstret skal passe nøjagtigt.”

Materiale:

  • vægrombe 44 × 44
  • mayaguld og P.10 sort

Detailaufnahme des verwendeten PREFA Produkts. Das Gebäude wurde mit der PREFA Wandraute 44 x 44 in den Farben Mayagold und P.10 Schwarz verkleidet.

PREFA i overblik: PREFA Aluminiumprodukte GmbH har i mere end 70 år haft stor succes over hele Europa inden for udvikling, produktion og salg af tag- og facadesystemer af aluminium. PREFA Gruppen har ca. 500 medarbejdere. De mere end 5.000 produkter af høj kvalitet produceres i Østrig og Tyskland. PREFA er en del af virksomhedsgruppen ”Cornelius Grupp”, som beskæftiger mere end 8.000 medarbejdere i hele verden fordelt på mere end 40 produktionssteder.