Ny facade i det historiske ensemble

Marktl/Wasungen – Teamet fra Nussmüller Architekten fra Graz blev tildelt ICONIC Award for innovativ arkitektur for et af deres hjerteprojekter. I Leoben (AT) integrerede de på smart vis et 3-etagers bygning med boliger til studerende med en siding-facade fra Prefa i det historiske ensemble af St. Jakob Kirke, hvilket skabte et stort kollegium med plads til 20 studerende.

Med overbevisende kraft

Werner Nussmüller er kendt for sine utraditionelle og fremtidsorienterede projekter, og i tilfældet med Collegium Jacobinum præsenterede han en løsning, der ikke havde meget at gøre med den oprindelige anmodning fra kunden. Den historiske og faldefærdige præstegård skulle have været revitaliseret og udvidet til en beboelsesejendom for fire-fem studerende. Inden for en periode på et år lykkedes det den vedholdende arkitekt med gode overtalelsesevner at overbevise bygherren, den kommunale byplanlægningsafdelingen og folk, der ønskede at bevare monumentet om sine ideer.

Bygningen, der delvist opført på søjler, integrerer sig med den eksisterende præstegård, følger gadens let buede forløb og tårner sig op over den historiske kirkegårdsmur, der i det store og hele var uskadt efter byggeriet. Pladsen under den svævende del af bygningen giver fri adgang til kirken, beskytter indgangspartiet og fungerer som cykelparkering.

Seitenansicht des neu renovierten Studentenheims in Leoben. Die Fassade wurde mit PREFA Sidings gedeckt.

En berigende udveksling

Stueetagen er designet som en armeret betonkonstruktion, og gulvene ovenover er udelukkende lavet af træ. For at gøre dette fik arkitekten bukket de præfabrikerede ydervægge på stedet og tilpasset dem til bygningens form. "Sådanne eksperimenter kan kun udføres med håndværkere med erfaring og mod," er Werner Nussmüllers overbevisning. Præcis sådan en håndværker er Helmutlegenstein, byggeleder i firmaet Spitzer Dach. Den erfarne og kreative blikkenslagermester fulgte opførelsen af Prefa-facaden fra planlægning til udførelse. For at understrege bygningens raffinerede form med et afbalanceret fugemønster er der anvendt bronzefarvede siding-facadeplader i forskellig længder i tre højder.

Materiale: