PREFA arkitektur i sundhedssektoren

Den centrale skadestue på klinikken Landstraße på Juchgasse i Wien (Østrig) er blevet fremstillet på ny og nu mere effektivt. Som et resultat i form af en konstruktiv kommunikation mellem arkitekter og brugere rager der nu en mørk bygning på én etage ud af højhuset på 17 etager. Facaden fremstår som en optisk kontrast til den gamle bygning fra 1970’erne takket være den skrå tilskæring af PREFABOND aluminiumskompositplader. Arkitekterne Christian Formann og Stefan Puschmann fra f²p architekten har med konceptet skabt en enkel rumlig orientering og tæt kontakt mellem læge og patient og har dermed skubbet klinikken ind i det 21. århundrede. Der er ligeledes inden i klinikken blevet skabt en funktionel rumopdeling med et konsekvent farvekoncept i et samarbejde med afdelingssygeplejersken Michaela Sehnal og lederen af plejeafdelingen Josefa Günthör. ”Vi bruger hvid og den samme blå farve som personalets uniformer”, forklarer Michaela Sehnal. Der blev brugt meget glas i rummene, hvilket giver mulighed for blikkontakt med patienterne og samtidigt skaber tillid og transparens.

Die Architekten Christian Formann und Stefan Puschmann von f²p architekten lächeln in die Kamera.

Stor input fra brugeren

Lige fra starten af var arkitekterne i tæt kontakt med brugerne. Man skal aldrig planlægge uden brugeren, men altid inddrage denne. ”Det vigtigste under alle trin var støtten fra ledelsen og afdelingssygeplejersken!” De har været med i de vigtigste beslutninger vedrørende ombygningen og tilbygningen, de deltog konstruktivt i byggeriet og gav arkitekterne også mange ønsker, informationer og nogle gange også modvind. De mange detaljer, som der skulle overholdes, samt designet baseres derfor på et fornuftigt og funktionelt grundlag, og arkitekterne har forstået at omsætte disse informationer korrekt. Der er pga. mange påbud meget lidt rum til udformningen ved konstruktioner i gamle bygninger og især inden for sundhedsvæsenet. Derfor er sådanne projekter med et godt fungerende team mere interessante.

Frontalansicht der zentralen Notaufnahme der Klinik Landstraße in der Juchsgasse in Wien wurde mit PREFABOND Aluminium Verbundplatten in der Farbe schwarzgrau verkleidet.

En raffineret kontrast

Under konstruktionen inden i den gamle bygning var det vigtigt for arkitekterne, at de forskellige byggefaser forblev synlige i bygningen. Derfor blev de robuste og kreativt alsidige PREFABOND kompositplader skåret skråt til. Materialet blev fræset på bagsiden og kantet i den ønskede vinkel. Dermed kunne facaderne udføres uden ekstra profiler og virker utroligt retlinjede og minimalistiske. Noget andet helt særligt er af den ydre flade er helt uberørt. Det perfekte mål for lysstyrke og privatsfære blev nået med et smalt vinduesbånd. Glas skaber derudover transparens mellem personalet og patienterne. Og der kan skubbes ekstra skydedøre for, så rumme kan lukkes til efter ønske.

Materiale:

  • PREFABOND aluminiumskompositplade
  • sortgrå
Die Notaufnahme der Klinik Landstraße in der Juchsgasse in Wien wurde von unten fotografiert und mit PREFABOND Aluminium Verbundplatten in der Farbe Schwarzgrau verkleidet.

PREFA i overblik: PREFA Aluminiumprodukte GmbH har i mere end 70 år haft stor succes over hele Europa inden for udvikling, produktion og salg af tag- og facadesystemer af aluminium. PREFA Gruppen har ca. 550 medarbejdere. De mere end 5.000 produkter af høj kvalitet produceres i Østrig og Tyskland. PREFA er en del af virksomhedsgruppen ”Cornelius Grupp”, som beskæftiger mere end 8.000 medarbejdere i hele verden fordelt på mere end 40 produktionssteder.