Pointsejr til Prefa – en imponerende skøjtehal ved polarcirklen

Den svenske by Malmberget, der ligger lige under polarcirklen, har efter mere end 100 års minedrift endelig måttet vige for gruben og er gennem mange år gradvist blevet integreret i nabobyen Gällivare. Mats Jakobsson og hans team fra MAF Arkitektkontor har spillet en nøglerolle i denne proces i mange år. Som en del af denne byudvikling har de også tegnet skøjte- og eventhallen i Gällivare (SE), som er beklædt med 26.000 rødt vægspån fra Prefa.

Smart pakket ind

Integrationen af det tidligere så lille samfund kræver også opbygning af en fremtidssikret infrastruktur. MAF Arkitektkontor var ikke kun en del af byplanlægningen, men planlagde også store kommunale anlæg som sports- og kulturhallen, uddannelsescentret og den nævnte skøjtehal. Under planlægningen af den 6500 m² store hal ledte arkitekten efter det "udtryk for beskedenhed, der giver hallen værdighed og klarhed". Med afrundede hjørner, forskellige konstruktionshøjder og en let bagudskrånende, optisk-oscillerende facade i fem forskellige røde nuancer, var det muligt at pakke den enorme bygning ind i et format, så den nemt kunne beskues udefra.

Nachtaufnahme der Eis- und Eventhalle in Schweden. Lichter beleuchten das Gebäude.

En nem beslutning

Arkitekten havde ikke svært ved at beslutte sig hvad angik fordelene ved vægspån af aluminium. Intet andet materiale kan lige så nemt lægges på konkaver og konvekse kurver i vintertemperaturer på ned til -30 °C. Derudover var der de mulige specialfarver og den brede vifte af farver, som skabte en særlig nær- og langdistanceeffekt og afspejlede livsglæden og varmen fra den sportslige aktivitet inde i hallen. Skøjtehallen er optimalt udstyret til dette med et træningsområder for børn, et træningsrum for balletdansere og et sofistikeret temperatursystem, der kan bruges til at producere forskellige grader af ishårdhed.

Aufnahme der Eis- und Eventhalle in Schweden. Für die Fassade wurde die PREFA Wandschindel in den Farben P.10 Oxydrot und zwei Sonderfarben Rotbraun und Braunrot verwendet.

Man holder aldrig op med at lære

Teamet omkring Magnus Rahkola fra Hala Byggplåtslageri AB formåede med succes at realisere det ambitiøse arkitektoniske projekt i Gällivare med en velkoordineret montering og omfattende planlægning. På grund af den isende kulde er byggesæsonen særdeles kort, og spånerne kunne næsten ikke skelnes fra hinanden i polarnattens blålige lys, hvorfor de blev nummererede. Teamet af håndværkere planlagde det tilfældigt udseende mønster – arkitekterne havde kun givet dem oplysninger om, hvor mange procent af de respektive farver, der skulle bruges. Rahkola understreger også, at han lærte meget fra byggepladsen til fremtidige arbejdsmetoder.

Ansicht von vorne der Eis- und Eventhalle in Schweden. Die oxydroten Wandschindeln passen sich genau der Rundung des Gebäudes an