Et særligt boligkompleks i Oberreute-Irsengund

På trods af den stejle hældning på en grund i Oberreute-Irsengund (DE) har Katja Knaus og Benedikt Bosch fra arkitektfirmaet Yonder realiseret et moderne boligkompleks bestående af tre bygninger i en modulopbygning af træ, hvis sølvskinnende tage er udført i Prefa-aluminium i den særlige farve naturblank: Romben 44 × 44 blev brugt til hovedbygningen og carporten. Taget på gæstehuset med sauna, der ligger omkring træet, blev dækket radialt med Prefalz. De tre bygninger imponerer med deres usædvanlige geometrier, der krævede alle de færdigheder, som blikkenslagermester Leonhard Proba havde.

Ansicht des Wohnensemble in Oberreute-Irsengund bei Dämmerung. Das Wohnensemble wurde mit PREFALZ und der Dach- und Wandraute 44 x 44 eingedeckt.

Specielle konstellationer

Hovedbygningen er opdelt i en stueetage med soveområde, rummeligt brusebad og bryggers og en øvre etage, hvor køkkenet, spiseområdet og stuen glider sømløst over i hinanden. I stuen kan nogle af områderne indrettes til beboernes forskellige rutiner: aftenudsigt, morgenmadsvindue, en skærmende væg ved siden af læsestolen. Yonder viser, at de behersker kunsten at skabe intime rumlige situationer ud af stedet. Rummene er i høj grad defineret af byggematerialets træoverflader; kun i de rum, der har døre, blev der anvendt en maling til samlinger, vægge og lyskontakter. Resultatet blev et midnatsblåt badeværelse, en sort sauna og et skygråt soveværelse. Knaus og Bosch har også nøje udvalgt materialet til tagene: Med Prefa-aluminium var det muligt at dække alle tre tage med en ensartet kvalitet. Desuden er det holdbare materiale i stand til at modstå lokale vejr- og sneforhold og gav den grafiske effekt, som Knaus og Bosch havde forestillet sig, at tagfladerne skulle have.

Vorderansicht des Wohnensemble in Oberreute-Irsengund bei Sonnenschein und bewölktem Himmel. Das Wohnensemble wurde mit PREFALZ und der Dach- und Wandraute 44 x 44 eingedeckt.

Tagarbejde

De komplekse taggeometrier i Oberreute-Irsengund udgjorde en særlig udfordring for Leonhard Proba: "Jeg vidste, at man skulle tænke kreativt og planlægge først og derefter lægge taget omhyggeligt." I tilfældet med boligen manglede han en passende referencekant, som ville have gjort det muligt for ham at tilpasse de lineære tagromber til den. Men han hjalp sig selv ved at markere en central linje i tegningerne og delvist også på taget. Ud fra dette tegnede han rombernes placering stykke for stykke på underkonstruktionens helforskalling, inden han lagde aluminiummet. Bygherrerne havde tillid til håndværkeren, som kun få måneder tidligere havde overtaget sin fars forretning, og de er tilfredse med resultatet. Proba insisterede på at udføre arbejdet på taget selv, for "man må jo ikke komme ud af øvelse".

Detailansicht des Wohnensemble in Oberreute-Irsengund bei Sonnenschein. Das Wohnensemble wurde mit PREFALZ und der Dach- und Wandraute 44 x 44 eingedeckt.