Arkitekturen driver værket

 Marktl/Wasungen - I umiddelbar nærhed af et stort industriområde i den sydøstlige udkant af Prag (CZ) lå en gammel tankstation i 1980'er-stil med kun to benzinpumper under et flyvende tag og et lille skur af bølgeeternit. Den nye ejer valgte at tage konsekvensen af den stigende trafikmængde og investerede i et moderne anlæg med butik og en særegen arkitektur designet af arkitekten Daniel Zerzán. I ham fandt kunden en ideel partner, der som enkeltmandsfirma gerne påtager sig vanskelige opgaver, planlægger dem og følger dem med stort engagement fra A til Z.

Ein Portrait des Architekten Daniel Zerzan. In der Hand hält er einen Motorradhelm, auch ein gelber Pick-Up ist zu sehen.

Arkitektur som vejviser

"Selv om man ikke ser det ved første øjekast, er designet fuldstændig baseret på grundstykkets særlige form, det nødvendige antal benzinpumper, trafikstyringen og serviceydelserne knyttet til butikken", forklarer Zerzán om den atypiske bygning. "Vi var fra starten enige om at skabe noget unikt og visionært på stedet." Det imponerende, fremspringende tag hviler på butiksbygningens stålkonstruktion og understøttes af to gyldne søjlegrupper, som også styrer ventilationen af de nedgravede tanke og tagafløbet. Formen og hældningen gør, at lastbilchauffører intuitivt placerer sig i den yderste kørebane, hvor pumpen til lastbildiesel er placeret. "Jeg forsøger så vidt muligt at undgå skiltning", understreger arkitekten og peger på en lille rampe, der leder trafikken mod udgangen helt uden skiltning.

Eine weitere seitliche Ansicht der Tankstelle mit der Unterseite des Dachs und den Stützengruppen im Blick.

Realiseret med talent

Servicebygningen er bygget op omkring en stålkonstruktion i tværlamineret træ og har plads til et lager, sanitære faciliteter og en butik med to kasseapparater. Vinduer hele vejen rundt giver personalet et optimalt overblik over, hvad der sker ved pumperne, og de passer perfekt ind i bygningens kubistiske design. En af de største udfordringer var planlægningen og opførelsen af den asymmetriske facade. "Efter en kort research stod det klart, at PREFABOND-aluminiumskompositplade i ren hvid og sortgrå var det rette valg. Den lave vægt og den nemme forarbejdning gjorde det muligt at sikre et afbalanceret fugemønster", fortæller arkitekten begejstret og roser samtidig håndværkeren, der udførte arbejdet.

Ein Portrait vom Verleger Miceks, im Hintergrund ist noch das Gerüst der Baustelle zu sehen.

Særlige krav

På byggepladsen kom Jakub Mičeks færdigheder til deres fulde ret med opførelsen af bygningens komplekse geometri med de 469 m² kompositplader på kun tre måneder. De vigtigste faktorer her var håndværkerens præcision og fremstillerens kreativitet. Det var nødvendigt med særlige tilpasninger af bygningen, f.eks. tagudhæng, de skrå understøtninger og panelernes samlinger, som konvergerer i et punkt. Daniel Zerzán satte sin lid til Mičeks store erfaring under hele projektet, både underkonstruktionen, stålrammen, facadefolien og den præcise montering af aluminiumspladerne - som førte til hans succes i Prag.