Markedshallen Nagykörös: Referenceobjekter

Indledning

Nagykörös har en ny markedshal. Samfundet i den ungarske Puszta har en langvarig markedstradition, ikke mindst fordi det største kvægmarked i landet stadig finder sted her en gang om måneden. Arkitektparret fra Budapest Gyula Kiss og Irén Járomi har ladet sig inspirere af det kendte torv, Agora, i Athen ved redesignet.

"En markedshal indebærer dog også mange praktiske krav", understreger Járomi. Der kræves god ventilation til frugt og grøntsagerne. Der er anbragt et fotovoltaisk anlæg på taget. Objektet fungerer som et hele og kan også opdeles i mange små enheder. "Det er dog vigtigt, at huset kan drive sig selv. Det er en klog bygning", understreger Kiss. "Arkitektur skal forenkle – til der opstår et kunstværk, der opfylder alle funktioner på umærkelig vis", sammenfatter arkitekten udfordringen.

Med ideen om Agora i tankerne opstod konceptet: En aflang bygning, der takket være glasfacaden virker lys og indbydende, med en anden forhængt facade af perforerede aluminiumskompositplader, som specielt om eftermiddagen fortryller med særlige lyseffekter og samtidigt danner et hus i huset.

Farven spillede en afgørende rolle i de to arkitekters koncept fra starten. "Guld er et helligt materiale", fortæller Kiss begejstret. "I morgensolen har hallen en flot glans. Bygningen vågner. Den bader i lyset, gør derefter sit arbejde, og om aftenen lyser den videre", beskriver Járomi det imponerende lysspil. Ifølge arkitekterne er det også en homage til den særlige forbindelse, som menneskene i det ungarske lavland har med naturen og himlen. Farven mayaguld var som lavet til denne bygning. Den skulle ikke være fuldstændigt i guld. Facaden er derfor holdt i bronze. "Det gør bygningen til et industrielt objekt om dagen", forklarer Járomi og påpeger, at PREFA er det optimale materiale til hallen.

Dato & fakta

Produkt

Aluminiumskompositplade

Farve

mayaguld

Arkitekt

Kiss és Járomi Építésziroda, Gyula Kiss, Irén Járomi

Forarbejdningsvirksomhed

Vorkopf Kft.

Land

Ungarn

By

Nagykörös

Objekttype

Virksomhedsbygning, Offentlige bygninger og andre faciliteter

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

PREFABOND Aluminium Verbundplatte mit Fugen in Bronze

Lad dig inspirere: Flere referencer

Renoveringsgalleri: Objekter før og efter sanering

Takket være PREFA produkternes lave vægt bliver saneringen af tag og facade den rene leg – og det kosmetiske indgreb gør også sit rent optisk.

Renoveringsgalleri: Objekter før og efter sanering

Hus med garage efter tagrenovering med PREFA tagplader i antracit
Hus før tagrenovering med PREFA tagplader, saddeltag og garage