WonderLAD – en beskyttende omfavnelse efter mål

I Catania på Sicilien i Italien er der opført et moderne, arkitektonisk blikfang med Prefalz i farven P.10-hvid, hvis struktur repræsenterer ideen om en beskyttende omfavnelse og med en form, der kan opfattes som en reference til en siciliansk bondegård med en stor intern gård. Dette »Fyrtårnsprojekt til det sydlige Italien«, som blikkenslager Piero Stanco kalder det, er WonderLAD – et hjem, hvor kræftsyge børn kan få psykologisk støtte og blive plejet. Bygningen er designet af FRONTINITERRANA fra Firenze. Trækonstruktionen i jordhøjde bærer en fængende aluminiumsskal, og den er forsynet med en elegant indgang ind i den beskyttende omfavnelse. »Et af de aspekter, der overbeviste juryen, var helt sikkert konceptet med omfavnelsen. Her finder man de lokaler, som var vores krav i arkitektkonkurrencen«, siger Emilio Randazzo, der selv er arkitekt og initiativtager til LAD-projektet.

Auf dem Bild ist der Innenhof vom WonderLAD, welches mit PREFALZ in der Farbe P.10 Prefaweiß eingedeckt wurde, zu sehen. Es stehen auf einer grünen Fläche zwei Bäume und Kinder spielen mit Erwachsenen.

Arkitektur i den gode sags tjeneste

Vittorio Frontini og Antonino Terrana fra FRONTINITERRANA ønskede at skabe et indbydende sted, hvor alvorligt syge børn kunne plejes på en bæredygtig måde og uden at ligne et bakteriedræbende hospital. »Vi ville i skabelsen af WonderLAD designe så lidt som muligt for at lade arkitekturen forblive synlig«, forklarer arkitektduoen. Det knappe budget tvang bygherrerne til at organisere, at de modtog gaver fra producenter i form af byggematerialer, som f.eks. Prefa Italien. Denne omstændighed tvang de to unge arkitekter til at ændre deres planer, hvilket dog ikke var et problem for dem, men derimod førte til nye, overbevisende løsninger. Bygningen med det fremspringende, hvide tag åbner sig hen imod den interne gård med sine lange vinduer og danner en løbegang med understøttende pæle, der minder om træstammer. Facaderne er beklædt med Prefa, der går helt ned til grunden. De har få åbninger og virker venlige, men samtidig hermetiske. Den grønne gård, der fungerer som en udvidelse af det indre lokale, giver børnene mulighed for at opholde sig udendørs hele året.

In dem Bild ist das Prefalz-Dach, in P.10 Prefaweiß, abgebildet. Das weiße Aluminium umhüllt das Gebäude.

En kjole syet efter mål

Håndværkeren Piero Stanco, hvis firma LS Edil fik til opgave at planlægge detaljer og opføre den hvide Prefalz facadebeklædning, og som arbejdede tæt sammen med tegnestuen, glæder sig over, at der med opførelsen af WonderLAD blev skabt en vigtig strukturel innovation på Sicilien. Under færdiggørelsen af projektet blev Stancos snilde først og fremmest udfordret ved implementeringen af ​​den specielle facadebeklædning med paneler i forskellige bredder – på den måde var det muligt at gøre bygningen med sin samlede overflade på i alt 8400 m² mere dynamisk. Takket være Stancos ekspertise og nøjagtighed var det i sidste ende muligt at opføre bygningen iht. tegningerne – lige fra beregningen af underkonstruktionen til planlægningen af dilatationsfugerne, der skulle kunne modstå øens store temperaturforskelle. Han er yderst tilfreds med det opnåede resultat, som han sammenligner med en »skræddersyet kjole«, og han betragter derudover hjemmet som »et eksempel på anvendt innovation«, der kan anspore til bæredygtige teknologiske fremskridt.

Die Abbildung zeigt das WonderLAD in Catania auf Sizilien aus der Vogelperspektive. Das Gebäude ist mit Prefalz, in P.10 Prefaweiß, umkleidet.

Materiale:

Prefalz

P.10 Prefaweiß

In der Abbildung ist das WonderLAD in Catania auf Sizilien zu sehen. Das Gebäude ist mit großen Ziegelsteinen erbaut worden und wurde mit dem PREFALZ Dach- und Fassadensystem in P.10 Prefaweiß eingedeckt.