Prisbelønnet hybridbyggeri - fuldendt med PREFA

Marktl/Wasungen – Den privat finansierede beboelses- og erhvervsbygning "Buggi 52" giver Freiburg (Tyskland) et innovativt, FSC-certificeret nybyggeri i træ lige under højhusgrænsen, hvor der engang stod et gammelt supermarked. Arkitekt Jochen Weissenrieder overbeviste med et fremragende materialekoncept til facadebeklædningen: en kombination af regionalt, grånet ædelgran og den gråsorte profilbølge fra PREFA.

Portrait des Architekten Jochen Weissenrieder, lehnt an einem Fahrrad, im Hintergrund eine schwarz-graue Ziegelwand.

Efterfølgende komprimering med merværdi

Bydelen Freiburg-Weingarten, som opstod i 1960'erne, er karakteriseret af manglen på urbane rum og en overflod af uudnyttede arealer. Kvarteret har ry for at være belastet, og projekter som Buggi 52, der genanvender byggegrunden i stedet for at anlægge en ny, har som erklæret mål at skabe et løft. Et supermarked i stueetagen, en børnehave på første etage og tredive lejligheder på de øvrige seks etager gør, at hybridbyggeriet kan tilbyder sine beboere og brugere en betragtelig merværdi. Materialeteknisk scorer det også point, hvilket Jochen Weissenrieder kan takkes for: Han holdt den anvendte mængde beton på et lavt niveau, anvendte i de øverste etager 40 % mindre træ end i rene træbygninger og kunne med langlivet aluminium fra PREFA realisere de tanker om bæredygtighed, som bolig- og serviceprojektets investor så for sig.

Bild des mit PREFA gedeckten Multifunktionsgebäude in Freiburg Deutschland.

Træ gange træ, en gang aluminium

Træ sider af bygningen fik en facade af træ, mens det byggemateriale af brandtekniske grunde ikke kunne anvendes til den østvendte facade. I fællesskab med bygherren valgte man de 2 mm tynde profilbølger i standardfarven sortgrå som en ikke-brandbar løsning, der ud over en sømløs fastgørelse på træbrædderne og optisk tilpasning til dem også kunne bearbejdes på stedet uden problemer via hjørnerne på de præfabrikerede modulvægge. Ædelgran og profilbølge kan nærmeste ikke skelnes fra hinanden på grund af det resulterende ensfarvede udtryk. Det står også klart for bygningsingeniør og -entreprenør Herbert Duttlinger fra Holzbau Bruno Kaiser GmbH, der var ledte konstruktionen af multifunktionshuset i Buggingerstraße og allerede i planlægningsfasen var væsentligt involveret. "Utroligt flot, utroligt tynd, utroligt robust", sådan beskriver Jochen Weissenrieder det ekstruderede aluminiumsprodukt, som lever op til de efterspurgte krav og kan tilfredsstille alle involverede.

Materiale:

Die PREFA Pofilwelle in Schwarzgrau umhüllt das Multifunktionsgebäude in Freiburg, Deutschland.
Bild des mit PREFA gedeckten Multifunktionsgebäude in Freiburg Deutschland.