PREFA sølvlook i udkanten af Nantes

Bohuon Bertic Architectes fra Nantes har implementeret den metalliske sølvfarvede tag- og vægdiamant 44×44 fra PREFA i deres planlægningskoncept og beklædt en sportshal i det vestlige Frankrig med en imponerende, homogen aluminiumsfacade. Bygningskonstruktionen med den buede overflade blev en succes, også takket være ENGIE Axima-teamets kompetente udførelse af arbejdet i høj kvalitet.

Sydøst for Nantes ved bredden af Loire, fik Yannick Bohuon og Mathilde Poupart af kommunen til opgave at opføre en æstetisk sportshal med en sømløs aluminiumsbeklædning i sølvmetallisk look, som hurtigt blev et meget beundret visuelt højdepunkt ved en rundkørsel i den lille by. Dette skyldes blandt andet den konkave kurve, som Bohuon Bertic Architectes har givet facaden med de ca. 120.000 tag- og vægplader fra PREFA, der problemfrit er tilpasset bygningens kurver og profiler.

Ansicht der Sporthalle von der Straße aus mit bewölktem Himmel.

Bygninger i centrum

Bohuon Bertic Architectes har med deres team på 7-8 personer opført bolig- og sportsbygninger i godt 15 år og har altid søgt efter nye former inden for de programmer og typologier, de altid arbejder med. "Vi ser arkitektur som et håndværk, der skal trænes og udvikles dagligt. For os handler det om selve bygningen", forklarer arkitekterne. At de tiltrækker sig opmærksomhed med deres legende bygningsformer og bløde og klare stil, og at de også gerne arbejder i monokromt design, finder sit fulde udtryk i den sportshal, de har designet i udkanten af Nantes, hvor facaden leder tankerne hen på et klæde, der draperer den usædvanlige form og baldakin.

Portrait der Architekten Mathilde Poupart und Yannick Bohuon von Bohuon Bertic Architectes.

Facadens betydning

Yannick Bohuon er overbevist om, at to aspekter var udslagsgivende for at vinde konkurrencen om at designe hallen: "For det første den usædvanlige kurve og for det andet bygningens harmoni med omgivelserne." Som svar på den kontinuitet, der skulle skabes, designede kontoret den dobbelte sportshal uden for- og bagside. Med en generøs brug af glas i stueetagen er det endvidere muligt at se ind i bygningen fra flere sider. Bygningens bemærkelsesværdige facade er et resultat af bygningens kerne: Omklædningsrum, teknikrum og lagerrum omgiver den rektangulære bane og skaber dermed et lag af rum med afrundede hjørner, der strækker sig i forskellige retninger. På grund af højdeforskellene - baldakinens og hallens højde - var der behov for en facade, der kunne forene de to niveauer.

Seitliche Nahaufnahme des Baus, der Übergang zwischen Dach und Fassade ist fließend.

Flydende overgang

Pladesmed Olivier Collet og hans team fra ENGIE Axima ser stolt tilbage på den gennemgående facadebeklædning med de fascinerende detaljer, der minder om en blød hud. Kombinationen af facaden og den underliggende forskalling af forbøjede trælameller er fælles om at give den tidligere rektangulære hal sin buede form. Pladesmeden beskriver sportshallen som et "stort projekt med mange planlægningsmæssige og tekniske udfordringer" og forklarer, at de fem afrundede hjørner var særligt interessante ud fra et teknisk synspunkt. PREFA-materialerne blev anvendt, fordi det gjorde det muligt at give en tilsvarende udformning af baldakin og facade og lod sig installere over den usædvanlige form. "En af styrkerne ved vægromberne fra PREFA er nemlig fleksibiliteten", fortæller Collet begejstret.

Seitliche Vogelperspektive des Gebäudes mit seiner unmittelbaren Umgebung und mit Blick auf die Oberfläche des Dachs.