P2 i Innsbruck, Østrig: et højhus af den nye generation med ”urbanissima”

P2 er et højhus, bibliotek og kontorer i ét. De utallige funktioner er det centrale bag arkitektfirmaet LAAC’s koncept. LAAC-arkitekterne Kathrin Aste og Frank Ludin har i P2 i Innsbruck skabt et højhus af den nye generation. ”Højhuse blev upopulære i 60’erne og 70’erne”, fortæller Kathrin. Man tænker straks på lange mørke gange, anonymitet og små upersonlige boliger. Men byerne voksede for hurtigt og der var alt for få bebyggelsesområder. ”Det forhadte højhus var den eneste løsning”, mener Kathrin. ”Urbanissima” er en arkitektonisk hybrid, som forener de forskellige formål i ét, hvilket gør ideen om et højhus attraktivt igen. Kathrin Aste og Frank Ludin har med P2 kreeret et urbanissima-koncept ved ”Frachtenbahnhof” i Innsbruck, Østrig.

Der PEMA 2 Turm in Innsbruck ist Wohnhaus, Stadtbibliothek und öffentlicher Raum wurde zum Teil mit PREFA Verbundplatten in Aluminium gebürstet eingedeckt

P2’s ubesværede geometri er imponerende. Den tredelte opdeling understreger den arkitektoniske hybrid. Underdel, plateau og tårn rummer bibliotek, kontorer samt boliger. ”Højhuse forsøger at skabe en merværdi for kontorbyggeri, gerne med rooftops, men de er som regel meget eksklusive”, fortæller Frank Ludin. Med den særlige placering ses bedre de omkringliggende bjerge meget bedre.

Seitliche Ansicht des PEMA 2 Turms in Innsbruck mit einer Fassade aus PREFA Verbundplatten

En monolit bestående af 7.000 enkeltdele

”Den opdelte facade består af 7.000 enkeltdele”, forklarer Frank. ”Men tårner virker stadig som en monolit”, fortæller Kathrin. En flot detalje er at de enkelte etager ikke kan ses. Byggeriet har i alt 100.000 m³ og 25.000 m² bruttoflade. Man mærker slet ikke størrelsen. Materialevalget sørger først og fremmest for dette. ”Glas og metal er et spændende materiale til byggerier. De gør dem levende takket være refleksionerne. Begge materialer ændrer sig i løbet af dagen og med årstiderne. Byggeriet stråler altid i forskellige farver”, indføjer Kathrin.

Unteransicht des PEMA 2 Turms, der mit PREFA Verbundplatten verkleidet wurde

Plateauet opdeler bygningen lige som en cæsur. Der blev primært brugt PREFA kompositplader i børstet aluminium til byggeriet. Arkitekterne ledte efter et fleksibelt materiale, som perfekt kunne indbygges i bygningens tekniske udformning. Bygningen er blevet optaget positivt af indbyggerne i Innsbruck. ”Med den spændende arkitektur ønskede vi at tiltale alle og samtidigt fylde en bydel med liv”, siger Frank.

Die Architekten Kathrin Aste und Frank Ludin