Et feriehus i P.10 antracit : Inspireret af naturen

Arkitekten David Zámečník fra NEW HOW architects havde særlige farveforestillinger i hovedet for sit feriehus i Nové Hamry (Tjekkiet), som kunne fremstilles med PREFA: Tag og facade blev inddækket med PREFALZ P.10 antracit, så de indpasser perfekt ind i omgivelserne. Ifølge David Zámečník har man i Nové Hamry den mørkegrå farve ”i alle dens facetter”, så han vidste lige fra starten af, at både facaden og også taget på huset skulle inddækkes med aluminium i en lignende mørk farve. Derudover fik objektet en struktureret overflade med stucco-form, der minder om sort, oliebehandlet træ samt langsomt voksende bark på rødgran – en yderligere henvisning til naturen i området.

Der Architekt sitzt in dem Ferienhaus in Tschechien am Fenster

En bjerghytte med udblik

David Zámečník fik bygget sin egen forestilling om en bjerghytte med inspirerende rumstruktur i stedet for det gamle hus, som han fik revet ned. Det nye hus har en aerodynamisk, kantet form, hvorved de klassiske elementer såsom tag og væg går ind i hinanden i stedet for at have en klar form. Husets højde blev også valgt for at et ”udblik”. Gavlen er næsten 10 meter høj og rummer det øverste plan. Et kvadratisk vindue på 2,50 m længde indrammer effektivt blikket ud mod bjergtoppene, himlen og landskabet. Det næsthøjeste plan har sovepladser, et badeværelse og en åben hems, hvor gulvet delvist fungerer som et opspændt net, som visuelt og akustisk opretter en forbindelse til det nederste plan og ligner en hængemåtte. Huset skal bebos hele året rundt og energikonceptet bliver for fremtiden også fuldendt. Der er allerede oprettet forbindelsespunkter til et fotovoltaikanlæg på taget samt et vertikalt vindkraftanlæg, så husets beboere bliver uafhængig af andre.

Seitliche Frontansicht des Ferienhauses in Tschechien bei Dämmerung, verkleidet mit PREFALZ in der Farbe P.10 Anthrazit

Et arkitektfirma med erfaring inden for bjerge

NEW HOW architects har allerede ”erfaring inden for bjerge”: 2011 lavede de udkastet til en bjerghytte i nærheden af Sněžka. Tre år efter vandt de den internationalt kendte konkurrence for en bjerghytte i de Høje Tatra i Slovakiet. Feriehuset i Nové Hamry kan ses som en mindre prototype af disse udkast. David Zámečník er dog af den mening, at det lige nu er for tidligt at drage konklusioner om brugbarheden til yderligere udkast. ”Men efter den første vinter i huset”, er arkitekten sikker på, ”bliver erfaringerne fra Nové Hamry sikkert bliver genfundet i kommende udkast fra NEW HOW”.

 

Materiale:

Detailansicht des Daches, das mit PREFALZ in der Farbe P.10 Anthrazit eingedeckt wurde

PREFA i overblik: PREFA Aluminiumprodukte GmbH har i mere end 70 år haft stor succes over hele Europa inden for udvikling, produktion og salg af tag- og facadesystemer af aluminium. PREFA Gruppen har ca. 550 medarbejdere. De mere end 5.000 produkter af høj kvalitet produceres i Østrig og Tyskland. PREFA er en del af virksomhedsgruppen ”Cornelius Grupp”, som beskæftiger mere end 8.000 medarbejdere i hele verden fordelt på mere end 40 produktionssteder.