Inspireret af en agora i aluminium i farven mayaguld

De ungarske arkitekter Gyula Kiss og Irén Járomi har designet en markedshal inspireret af en agora for Nagykörös og har dermed skabt et samlingssted i byen. Nagykörös er en købstad midt på pusztaen, der afholder et af de sidste kvægmarkeder i landet. Men indtil for nylig havde Nagykörös ikke sin egen markedshal. Gyula Kiss gjorde en stor indsats for projektet og fik ja efter en beslutningsproces, der varede tre et halvt år. "Vi ville ikke bare at lave en markedshal, vores vision var en græsk agora," fortæller Irén Járomi om grundtanken bag deres idé. "I mange europæiske byer bliver markedshallerne et mødested for de unge om aftenen. Der er der liv," tilføjer Gyula Kiss, der sammen med sin kone driver arkitektvirksomheden Kiss & Járomi . "Denne multifunktionalitet bliver vigtigere og vigtigere", det er de to arkitekter overbevist om. 

Konceptet er en lang bygning med en lys og venlig glasfacade. Arkitekterne har med en ekstra facade foran af perforerede aluminiumskompositplader skabt et hus i huset. Fire eksisterende små hytter skulle integreres. De blev kreativt integreret i bygningen med logoet PIAC udvendig, der på ungarsk betydermarked. De gamle kastanjetræer omme bag bygningen blev der også plads til i det nye koncept. 

Ungarische Markthalle mit PREFA Falzonal und PREFA Verbundplatten in den Farben Bronze und Mayagold

Et funktionelt kunstværk

"Der stilles også mange praktiske krav til en markedshal," understreger Járomi. Der skal være god ventilation frugt og grønt. Der er monteret et solcelleanlæg på taget. Selve bygningen fungerer som en helhed og kan også opdeles i mange mindre enheder. "Det er vigtigt, at huset kan opretholde sin egen drift. Det er en intelligent bygning," understreger Kiss. "Arkitektur skal forenkle – så der skabes et kunstværk, som opfylder alle funktioner helt usynligt," konkluderer arkitekten om udfordringen.

Seitliche Ansicht der Markthalle in Nagykörös, verkleidet mit PREFA Falzonal und Verbundplatten

Farven spillede lige fra starten en stor rolle i konceptet for de to arkitekter. "Guld er et helligt materiale," fortæller Kiss begejstret. "Hallen har en smuk glans i morgensolen. Bygningen vågner. Den er badet i lys, derefter opfylder den sin opgave, og om aftenen lyser den op igen," sådan beskriver Járomi det fantastiske lysspil. Det er, som arkitekterne siger, også en hyldest til det særlige samspil, som folk på den ungarske slette har med naturen og himlen. Farven mayaguld var som skabt til denne bygning. Det skulle ikke være rent guld. Facaden er holdt i en bronzegylden farve. "Det får bygningen til at ligne en industribygning om dagen," forklarer Járomi og understreger, at Prefa Falzonal og kompositpladerne er de optimale materialer til hallen. 

Die Architekten Gyula Kiss und Irén Járomi aus Budapest haben die Markthalle in Nagykörös geplant