Industrimøllen Fritzøe Mølle: Så sort som larvikit

Den gamle industrimølle Fritzøe Mølle i Hammerdalen i centrum af den lille by Larvik (Norge) sørger for lokalkolorit med den sorte PREFA aluminiumsfacade. Den indføjer sig i byen som en kollage af gammelt og nyt og viser hvad byggekultur kan bruges til i praksis. Planlægningen er udfærdiget af Treschow-Fritzøe, arkitektteamet fra PV arkitekter og håndværkerne fra Herman Nilsen & Sønner. Thomas Nilsen fra PREFA Norge havde ideen til de sorte facadepaneler FX.12 i P.10 overflade, som ikke kun optisk passer til Norge, men også vinder med aluminiummets vedvarende image, som kan genbruges helt. Det særlige ved objektet: Ved at bruge PREFA facadepaneler og den lineære PREFALZ-facade i P.10 sort præsenterer arkitekterne et traditionelt materiale som et industrielt udviklet system.

Auf dem Bild sind drei Personen zu sehen, die nebeneinander stehen und etwas besprechen. Bei den Personen handelt es sich unter anderem um den Architekten Kjetil Lønnebakke Tennebø, Handwerker Bjarne Linnerud.

Gammelt og nyt

Den nye facade på møllens sydside overdækker med en klar kant de gamle mursten, som forbliver synlige gennem ruder i den nye facade. Arkitekten Kjetil Lønnebakke Tennebø fra PV arkitekter fremhæver: ”Man kunne næsten mene, at den gamle bygning kommer ud gennem den nye”. På nordsiden blev der tilføjet flere former i stedet for et kompakt modul, som blev beklædt med et mørkt PREFALZ-facadesystem. Vinkelfalsene, der står ud, og deres skygger bevirker, at betragterens blik føres opefter. PREFALZ-facaden er ikke struktureret, i modsætning til facadepanelerne FX.12, hvilket igen understreger den arkitektoniske kollage.

Fertiges Gebäude wurde bei strahlendem Sonnenschein von unten fotografiert. Das Gebäude wurde mit den FX.12 Fassadenpaneelen und PREFALZ in der Farbe P.10 verkleidet.

Perfekt samarbejde

Ved Fritzøe Mølle projektet var det følgende vigtigt for Lønnebakke Tennebø: ”Det var vigtigt at komme i gang, at bygge for byen og få en spændende byggekultur på langt sigt.” Treschow-Fritzøe, PV arkitekter og Herman Nilsen & Sønner har allerede samarbejdet flere gange før arbejdet på møllen. ”Ombygningen af Fritzøe Mølle var noget helt særligt”, understreger håndværkeren Bjarne Linnerud fra Herman Nilsen & Sønner. Han leder firmaet Herman Nilsen & Sønner i tredje generation sammen med sin bror. Firmaet satser på kvalitet og et fast team af håndværkere, hvis evner de kender helt godt. Og af samme grund arbejder Herman Nilsen & Sønner også gerne sammen med de samme arkitekter og ordregivere. ”Det er et privilegie for den lille by”, siger Bjarne Linnerud.

Materiale:

Seitenansicht des Gebäudes in Norwegen. Vor dem Gebäude sind Bäume zu sehen. Das Foto wurde bei strahlendem Sonnenschein aufgenommen. Das Gebäude wurde mit den FX.12 Fassadenpaneelen und PREFALZ in der Farbe P.10 verkleidet und steht leicht im Schatten.

PREFA Aluminiumprodukte GmbH har i mere end 70 år haft stor succes over hele Europa inden for udvikling, produktion og salg af tag- og facadesystemer af aluminium. PREFA Gruppen har ca. 500 medarbejdere. De mere end 5.000 produkter af høj kvalitet produceres i Østrig og Tyskland. PREFA er en del af virksomhedsgruppen ”Cornelius Grupp”, som beskæftiger mere end 8.000 medarbejdere i hele verden fordelt på mere end 40 produktionssteder.