Et klassisk hus med individuelt treopdelt system

Enkel og ikke påfaldende mod vejen, store facader ud mod haven bagtil: Huset J i Stuttgart (Tyskland) føjer sig ind i omgivelserne, men er nu alligevel noget helt særligt. Størrelsen på huset svarer til det gamle hus, men har en helt anden rumopdeling og bruger også andet materiale. Nora Woborny og Maik Schöffel fra noma architekten har sammensat tre bygningsdele til en helhed. Den forreste del er hvidpudset og har ikke mange ruder. Der er indbygget en lysspalte af polycarbonat-plader, som forbinder husets forskellige planer vertikalt. Den tredje bygningsdel åbner sig ud mod haven. Her er taget og facaden beklædt med PREFA tagromber i formatet 29 × 29 og sørger for et særligt blikfang takket være rombernes særlige sikningsprægning. Arkitekterne har med rumopdelingen udformet et åbent boligrum, som man dog alligevel ikke kan se helt ind i. Dette giver beboerne en stor merværdi i det daglige.

Vorderansicht des Haus J in Stuttgart (Deutschland). Im Hintergrund erkennt man einen bewölkten Himmel. Das Haus J wurde mit der Dachraute 29 × 29 in der Farbe P.10 Hellgrau verkleidet.

Familiær rumkarakter

”Vi planlagde i starten en mere klassisk udformning, normal lang, normal bred og en normal taghældning, lige som en børnetegning og på samme størrelse som det gamle hus her på grunden”, fortæller noma architekten om ideen bag byggeprojektet. Huset blev udfærdiget på vegne af en familie på fire personer, som sammen med arkitekterne ledte efter et særligt rum til det daglige og alsidige familieliv. De mere funktionelle rum ligger ud mod gaden, mens boligrummene er i den tredje bygningsdel med udsyn til haven. Dermed kan der leges, arbejdes og leves på flere planer. Delen kaldes af bygherrerne for ”barnestue” og ”katedral”.

seitliche Ansicht des Haus J in Stuttgart (Deutschland) bei Nacht. Das Haus J wurde mit der Dachraute 29 × 29 in der Farbe P.10 Hellgrau verkleidet.

Facade som kontrast

En gennemgående overflade i den tredje bygningsdel sørger for en afvanding af taget via facaden. ”Derfor kunne vi ikke have et brud mellem taget og facaden”, fortæller Maik Schöffel. Tagromberne er valgt af et materiale, som er bedst egnet til denne ide. Huset virker monolitisk udefter, men facaden er faktisk opbygget i flere lag. Den sørger konstruktionsmæssigt for en kontrast til de to andre bygningsdele, hvoraf den ene er af massive mursten, der pudset op, og den anden er blevet fremstillet som en enkelt, gennemsigtig fuge. Klare kanter næsten uden tagudhæng fremhæver og adskiller de tre forskellige bygningsdele.

 

Materiale:

  • PREFA tagrombe 29 × 29
  • P.10 lys grå
Detailansicht der verlegten Dachraute 29 × 29 in der Farbe P.10 Hellgrau

PREFA Aluminiumprodukte GmbH har i mere end 70 år haft stor succes over hele Europa inden for udvikling, produktion og salg af tag- og facadesystemer af aluminium. PREFA Gruppen har ca. 550 medarbejdere. De mere end 5.000 produkter af høj kvalitet produceres i Østrig og Tyskland. PREFA er en del af virksomhedsgruppen ”Cornelius Grupp”, som beskæftiger mere end 8.000 medarbejdere i hele verden fordelt på mere end 40 produktionssteder.