En leg med farver og former: Reykjavik

Det seneste objekt fra den islandske arkitekt Tryggvi Tryggvason står midt i bymidten i Islands hovedstad Reykjavík. „Facaden kræver et solidt og robust materiale til det travle forretningsliv”, fortæller arkitekten. Det store objekt, som indtil for nylig var et parkeringshus, skal give nyt liv til byen med boliger og en levende underetage. Den særlige og usædvanlige kombination af farver og former fjernede objektets massivitet. „Det er en leg med farver og former”, beskriver Tryggvi sit koncept. Han overvejede i starten at bruge mørke jordfarver. Men dette blev hurtigt forkastet.

Der isländische Architekt Tryggvi Tryggvason steht im Freien vor einer Landschaft. Im Hintergrund sind Segelschiffe zu sehen.

„Det var for meget”, fortæller han og siger, at han besluttede sig for lyse og mere venlige farver for at give objektet en lethed. Og derfor lyser objektet nu i hvid og sandfarver. „Stenformationer, som dannes af lava, understreges med den mørke, næsten sorte antracit i de vertikalt opsatte Siding.X”, forklarer arkitekten, som lige fra starten af har været begejstret for Siding.X-elementerne. „Strukturen minder om, hvordan lava bliver koldt og knækker. Og der danner sig så sekskantede flader”, siger han. Det hvide står derimod for sneen. Den afrundede bygningsdel, som blev dannet med hvide romber, er inspireret af Islands gletsjer. Strukturen minder om fiskeskind. Sandfarven afrunder denne ide utroligt harmonisk. Spån er overbevisende i deres asymmetri.

Seitliche Vorderansicht des Gebäudes - verkleidet mit Schindeln, Rauten und Siding.X in den Farben Weiß, Anthrazit und Sandfarben.

En bygning, som passer

I Island har meget ændret sig de sidste par år for arkitektens arbejde. Der bygges overalt i byen. Men bystyret blander sig meget, så denne udvikling sker kontrolleret. „Der er mange love og forskrifter”, fortæller arkitekten. „Hvert år er der nye forskrifter, som fastlægger, hvad der er tilladt og hvad der ikke er. I det ene år skal døre være 90 centimeter brede, det næste år 80 centimeter. Og alt sammen skal overholdes”, siger Tryggvi Tryggvason. Bystyret havde også mange krav og påbud til objektet. „Byen ønskede en bygning, som passede til de ældre, mindre huse.” – Og det er lykkedes. Det passer.

Ansicht des Gebäudes - verkleidet in der Farbe Weiß. Dahinter sieht man einen strahlend blauen Himmel. Die Farbe Weiß soll den Schnee versinnbildlichen.

Mobilt blikkenslagerværksted

Norbert Augners blikkenslagervirksomhed „Dachbaukunst“ i Quedlinburg i Sachsen-Anhalt, Tyskland, sørgede for en perfekt omsætning af det store projekt i Europas nordligste hovedstad. „Jeg kan godt lide nye udfordringer“, Norbert Augner blev glad da han fik forespørgslen fra norden. De erfarne blikkenslagere fra Tyskland skulle som det første instruere lokale kolleger i materialet og arbejdsmetoden, men hurtigt ønskede bygherren, at eksperterne overtog hele jobbet. Transportbilen, det „mobile blikkenslagerværksted” blev pakket samme og sendt til Island, så alt værktøj var på stedet. Blikkenslagerne kunne så indrette sig i et lille, lokalt værksted nord for Reykjavík. Her blev alle forberedende arbejder udført. I bygningens parkeringskælder blev der så indrettet endnu et værksted til de mindre og mere spontane opgaver.

Unteransicht des Gebäudes in Reykjavik - verkleidet mit dem Fassadenprodukt Siding.X in der Farbe Anthrazit. Die Wahl des Produktes und der Farbe soll an das Erkalten und Brechen von Lava erinnern.

2.300 kvadratmeter PREFA facade blev opsat i projektet i Reykjavíks bymidte. De mange farver og produkter var selv for forarbejdningsvirksomheden usædvanlig og spændende. Facaden blev oprettet i hvid, antracit og sandfarver med romber, spåner og med Siding.X. Siding.X-elementerne blev i den forbindelse ikke opsat som sædvanligt horisontalt, men vertikalt i tre forskellige formater. Der var beskæftiget seks til syv håndværkere i et tre-ugers hold. Arbejderne boede i en ferielejlighed og arbejdede seks dage om ugen. Projektet blev ikke så hurtigt og effektivt afviklet, som de tyske håndværkerne kendte det hjemmefra, og dermed gik der otte måneder fra den planlagte start og til fuldførelsen. „I Island arbejder man anderledes end Tyskland. Vi brugte nogen tid til at indstille os på mentaliteten“, fortæller Norbert Augner. „Vi havde ingen forbindelse til fastlandet, arbejdskontrakter skulle godkendes af myndighederne og tolden brugte en del tid på vores transportbil“, fortæller grundlæggeren og ejeren af Dachbaukunst om de usædvanlige forhold.

Materiale:

PREFA produkt-blanding (Siding.X, vægspån og vægrombe)

Ansicht des Gebäudes - verkleidet mit Schindeln, Rauten und Siding.X in den Farben Weiß und Sandfarben.

PREFA Aluminiumprodukte GmbH har i mere end 70 år haft stor succes over hele Europa inden for udvikling, produktion og salg af tag- og facadesystemer af aluminium. PREFA Gruppen har ca. 500 medarbejdere. De mere end 5.000 produkter af høj kvalitet produceres i Østrig og Tyskland. PREFA er en del af virksomhedsgruppen ”Cornelius Grupp”, som beskæftiger mere end 8.000 medarbejdere i hele verden fordelt på mere end 40 produktionssteder.