En kæmpe pytonslange i byen

Agenturet for arkitektur, byplanlægning og design hos den franske stjernearkitekt Èdouard François ‒ internationalt medlem af RIBA (Royal Institute of British Architects) i London og med sine arbejder en permanent del af udstillingen i "Centre Georges Pompidou" i næsten 20 år ‒ fejrer 30-året for dets etablering. Den excentriske arkitekt og trendsetter for bæredygtighed er vild med facadens kreative spil. 

Specialist i fyrtårnsprojekter

De usædvanlige François-projekter er nemme at genkende alle steder. Hans legendariske "Bygning, der vokser" i Montpellier, "Flower Tower", der er blevet en have, og "Fouquet’s Barrière Hôtel" i Paris (2006) er pilgrimsstave for arkitekter, der fokuserer på bæredygtig, miljøbedst planlægning og byggeri. Med "Le Python" har François beriget sit ekstravagante Œuvre med yderligere et opsigtvækkende objekt. En fødselsdagsgave til sig selv, må man sige.

Anschicht vom Fuße des Gebäudes le Python in Grenoble, bekleidet mit der PREFA Aluminium Wandraute 20 × 20 in den Farben anthrazit, hellgrau, naturblank und silbermetallic, der Himmel ist leicht bewölkt

Atypisk i typisk nybyggeri

Christian de Portzamparc, projektleder og byplanlægger, havde sine egne forestillinger om benchmarking i Presqu’île de Grenoble. François beskriver opgaven på følgende måde: "Han havde visionen om en ikonisk, iscenesat bygning i et bevidst gråt miljø". "Det var meget vanskeligt at forestille sig bygningen i den endelige udgave i denne kontekst". Formen og udførelsen af bygningen er egentlig ganske enkel. Det, der gør forslaget ekstraordinært, er facadematerialet, som abstraherer den kantede form. "Det skal fungere som kamuflage hos militæret", sig François. 

Påfaldende kamufleret

Slangen kom i spil, fordi slangehudens grafiske mønster gør det meget vanskeligt at definere dens form. Skælmønsteret fungerer formmæssigt som en kamuflageoptik, der får hjørner og kanter til at forsvinde.

Arkitekten brugte en designerrygsæk som oplæg til facadeudkastet. Mønsteret blev scannet, og zoomet til et passende mål. Konverteringen af skællene til rudeformede plader var ifølge François nem. "Det første indtryk af en testflade med 20 x 20 Prefa rudeformede vægplader var genial. Med pytonmønsteret forsvandt alle grimme hjørner og kanter, de store vinduer og udragende balkonflader".

Nahaufnahme des Verlegemusters des Wohnhauses "Le Python" mit den 4 unterschiedlichen Aluminiumwandplatten von PREFA im Verlegemuster einer Schlange

Materiale skaber arkitektur

"Der er mange huse i omgivelserne, der er malet med almindelige farver. Jeg ønskede en ægte bygning med et ægte materiale, bestemte François. "PREFA rudeformede vægplader var lige de rigtige til formålet. Vi har valgt antrazit og sølv samt to mellemtoner ‒ lys grå og naturblank". Målet med anvendelsen af et industrielt fremstillet, langtidsholdbart og meget lidt vedligeholdelseskrævende produkt, som også klarer udfordringen bestående i forskellige facadehøjdet, havde også andre fordele. Da der kan forekomme let seismisk aktivitet i Grenoble, var stabilitet og sikker montering et vigtig målkrav.

Facadeprofil på slangejagt

"Heldigvis stødte vi på PREFA og blev omgående begejstrede over de mange forskellige plader og farver", siger den ansvarlige facademontør Patrick Gaide fra den udførende virksomhed ACEM fra Saint Martin d’Hères.

Det udvendige mål på stålbetonbygningens bagventilerede facade med pytonmønsteret var enorm. Der blev opsat 1.500 facadekvadratmeter med omkring 47.000 rudeformede vægplader 20 x 20. En PREFA opsætningsinstruktør rådgav på stedet ved udarbejdelsen af detaljerne. Og de var komplicerede.

"Vi havde fået en nøjagtig tegning af den rekonstruerede slangehud fra arkitekten. med oplysning om, hvor hvert facadeelement skulle sidde", husker Gaide. Plade for plade var effekten af den changerende yderklædning nøje fastlagt. Derfor blev der på hver eneste lille del i farverne P.10 antrazit, P.10 lys grå, naturblank samt sølvmetallic noteret et nummer, som hjalp ved den nøjagtige implementering af planen på facaden.

Oops, an error occurred! Code: 20240519150543bc9107e8

Kulturelt kultobjekt

Le Python i Presqu’île de Grenoble er allerede nu et arkitektonisk kultobjekt og står som en chik, opsigtsvækkende bygning og en enestående original, der kan ses på lang afstand, for modig, moderne arkitektur og konstruktionskultur. "Det var netop det, som dette nye kvarter havde brug for. Hvis vi er innovative i en ny bydel, integrerer de andre sig også", afslutter trendsetter François tilfreds.

Produktboks PREFA rudeformet vægplade 20 x 20

Material

Coatet aluminium, 0,7 mm tyk, tolags-ovnlakering eller pulvercoating ved specialfarver

Farve

P.10 antrazit, P.10 lys grå, naturblank, sølvmetallic

Fastgørelse

1 stk. rillesøm pr. rudeformet vægplade = 25 rillesøm pr. m2

Vægt

2,8 kg/m2

Opsætning

Fuld forskalling min. 24 mm

Størrelse

20 x 20 cm i opsat flade