En bygning bestående af 15 små huse

De franske arkitekter Patrick Bouchain og Bastien Lechevalier designede og realiserede et "maison", et hjem for virksomheden "Nature et Découvertes". Den utraditionelle bygning består af 15 små huse. Arv, moderne stil og natur er indarbejdet i konceptet. Opgaven var forbundet med store udfordringer: Solkongen Louis XIV's slot dominerer byen. Udsigten over aksen mellem slottet og den nærliggende skov skulle bevares. Bygningen måtte ikke overstige en vis højde. Den er bygget på den gamle, tunge stålkonstruktion fra den tidligere fragthal og skulle rumme et kontorareal på 3.000 m2 og en butik. 

Frontansicht eines 100 Meter langen Bürogebäudes mit 15 spitzen Vordächern, verkleidet mit Prefalz in P.10 Prefaweiß

Francois Lemarchand, grundlægger af Nature et Découvertes, er født i Versailles, og han ville bygge sit nye hovedkvarter i sin hjemby. Han ville ikke have en kold, upersonlig kontorbygning, men et hjem til sin virksomhed og sine medarbejdere. Den nye firmabygning skulle bygges efter økologiske principper, der afspejler virksomhedens filosofi. De mest moderne teknikker til trækonstruktion og den nyeste teknologi inden for solcellemoduler blev anvendt, og det naturlige lys blev udnyttet optimalt. "På den nordlige facade indfanges lyset," fortæller Bastien Lechevalier. "Kvistvinduerne på taget giver et stabilt lysindfald. Den sydlige del er facaden derimod mere lukket," forklarer Lechevalier. Slutbrugeren var hele tiden kernen i overvejelserne. "Bygherre eller ejer er ikke altid bruger," forklarer arkitekten. "Vi skal kende brugernes vaner og behov, for det er dem, der opholder sig i bygningen og arbejder her hver dag," sådan forklarer han sit design. 

Nahaufnahme der Prefalz Vordächer eines Bürogebäudes in Versailles, Frankreich

Bygningen er opdelt i 15 mindre huse. De er synlige gennem de stejle halvtages spidse kvistvinduer, som peger stejlt op mod himlen. "Hver afdeling har sit eget hus. Etagerne er desuden indrettet lige som i beboelsesejendomme – med et fællesområde og kontorer, hvor man kan trække sig tilbage," forklarer Lechevalier om konceptet. Den indledende idé var et ståltag. Men det skulle virke finere og lettere. "Vi var på udkig efter et materiale, der passer perfekt til detaljerne, fordi halvtagene ligner origami," fortæller arkitekten bag skabelsesprocessen. PREFA Aluminium kunne opfylde alle de ønskede kriterier, og derfor faldt valget på Prefalz med P.10-overflade i Prefahvid. Projektet blev realiseret i tæt samarbejde med blikkenslageren. Det drejede sig om i samarbejde at finde den bedste løsning til dette ekstraordinære projekt.

Bürogebäude in Versailles eingedeckt mit Prefalz Bahnen in P.10 Prefaweiß

Benoit Brisset var projektleder for håndværkerfirmaet Glot Couverture, som var ansvarlig for projektet. Projektet var ikke nemt. Der er brugt i alt ni måneders arbejde på dette bygværk. I spidsbelastningsperioderne arbejdede der tre 3-mands-team på byggepladsen. Men på byggepladsen var der ikke ret meget plads til de mange byggefirmaer, som arbejdede der på samme tid. "Vi var nødt til at forberede de enkelte dele på værkstedet og derefter transportere dem over på byggepladsen. Vi forsøgte at bruge så lidt tid som muligt på selve byggepladsen," fortæller Brisset. "Byggepladsen var lille, og timingen var vigtig." Den særlige udformning af de spidse, høje halvtage krævede stor snilde og erfaring. Brisset og hans team lavede først tre prototyper. "Vi prøvede og testede meget for at finde den optimale udførelse," fortæller Brisset. Designet skulle bringes ind i den næste dimension. "Tegningerne var i 2D. Vi skulle udføre det i 3D," fortæller Benoit Brisset om projektets største udfordring. Halvtagene består af mange helt forskellige flader. "Alle er forskellige," fortæller håndværkeren. Det var nødvendigt med en masse teknisk sans og kreative løsninger for at sikre, at enkeltdelene passer perfekt sammen. "Dér, hvor delene mødes, så vi med det samme, hvor præcist vi havde gjort vores arbejde," fortæller den ansvarlige projektleder. I dag stråler den over 100 meter lange bygning med Prefalz i en smuk hvid farve.

Architekt Benoit Brisset