Det svævende tag i Zakopane

Jan Karpiel junior og Marcin Steindel har oversat den traditionelle Zakopane-stil til en moderne helhed. Dette fremhæves med ”Tatra-huset”, hvor materialerne glas, beton og aluminium harmonerer med træ, som er det dominerende element i det polske vintersportssted. Zakopane-stilen minder om alpelandenes stil og er kraftigt præget af træbygninger. Der er meget få moderne huse. Jan Karpiel og Marcin Steindel har ændret dette: ”Vi har ønsket at give Zakopane et nyt moderne udseende”, siger Jan. ”Tatra-huset” er her et moderne præg.

”Tatra-huset” er et feriehus i udkanten af Zakopane og har en enestående udsigt til bjergene i Høje Tatra. Denne udsigt er det centrale i konceptet. Den er husets attribut. Udsynet til bjergene måtte ikke indskrænkes. Jan og Marcin har skabt en glasfacade på sydsiden. Ruderne er monteret i gulvet og loftet med skinner. Dermed kan de forsvinde helt og man har et ubegrænset og betagende udsyn til Polens højeste bjerge. Det stejle tag i en klassisk form ser næsten ud til at svæve af sig selv.

Steiles Satteldach verkleidet mit PREFA Prefalz Bahnen in P.10 Anthrazit

Huset er derudover forarbejdet af beton og aluminium ud over glasset på sydfacaden. Materialerne bringer den forældede Zakopane-stil ind i fremtiden. Huset har vundet mange priser og er et særligt blikpunkt i det polske vintersportssted. Stemningen var dog ikke lige harmonisk under opbygningen. ”Huset er anderledes. Det er menneskerne her ikke vant til”, fortæller Marcin. Der står en lille kirke og andre huse i nærheden, og disse er alle af træ og sten i klassisk byggestil. ”Beton er derimod en moderne sten”, mener arkitekten. Husets størrelse passer dog rigtigt godt til omgivelserne.

 

”Det er alt sammen blevet byggestilens moderne sprog”, fremhæver Jan og Marcin. ”Det er modigt. For nogle for modigt”. Men med ”Tatra-huset” har de nu udviklet en egen stil, et eget særpræg så at sige. Og siden da er stilen blevet mere populær. ”Vi får mange henvendelser. Folk kender vores stil og de ønsker denne stil”, siger Jan, som husker hvor hård tiden var. ”Vi blev nødt til at ændre folks mening og synspunkter”.

Das Tatra Haus in einem Wintersportort in Polen eingedeckt mit Prefalz Bahnen in P.10 Anthrazit

”Stilen er godt for denne region”, fortæller arkitekterne, der er overbevist om deres vision. Materialet aluminium spiller altid en afgørende rolle i deres byggerier. Et materiale de gerne bruger. ”Der er kun stål i Polen”, fortæller de. Men aluminium har bedre egenskaber og kan bruges til mange ting. Det spændende tag på ”Tatra-huset”, som er det første af sin art i Zakopane, er blevet udført med PREFALZ med overfladen P.10 i antracit.

Marcin Uroda havde ansvaret for omsætningen af PREFA-taget. Han er både håndværker, tagblikkenslager og leder af Blacharstwo budowlane Uroda Macin. ”PREFA aluminium er meget bedre end stål”, siger han. Det er nemt først og fremmest mere fleksibelt og ruster ikke. Det har vigtige egenskaber for den nye stil og de ofte dårlige vejrforhold i de Høje Tatra. I den kolde vinter 2018/19 var der op til 1,80 meter sne i dalen. Marcin Uroda har hurtigt lært at bruge PREFA materialet. Ud over fleksibiliteten ser han det komplette system som en stor fordel for det omfattende udbud. ”De enkelte dele passer perfekt sammen”, siger han. Den største udfordring var faktisk at skulle overbevise omgivelserne og naboerne om projektet, for selve den tekniske omsætning gav overhovedet ingen problemer for de professionelle tag- og facadefolk. I dag er ”Tatra-huset” ikke længere det eneste med aluminiumstag.