Det gyldne hus

Marktl/Wasungen – På en hovedvej i den lille by Elst, ikke langt fra Arnhem (Holland), fik arkitekten Kees Marcelis til opgave af en familie at planlægge et boligbyggeri, der var skræddersyet ideelt til deres ønsker. Ikke kun hans kunder, men også de lokale beboere er imponerede over resultatet og kalder det "Det gyldne hus" på grund af PREFAs savannebeige aluminium, der glitrer som guld når lyser rammer rigtigt.

Portrait des Architekten Kees Marcelis, der das Haus mit PREFA Produkten ausstattete.

Gennemprøvede principper

Den 300 m² store bygning består af en lang lav bygning og et hovedhus med sadeltag, som formelt er inspireret af klassiske enfamiliehuse fra 1970'erne. Som det så ofte er tilfældet, begyndte Kees Marcelis sin designproces indefra, hvilket førte til beslutningen om at lede udsigten fra rummene ud i det store landskab og væk fra vejen. Derfor realiserede arkitekten en lukket facade på gadesiden, mens han tegnede bygningen til at være åben mod haven og den tilstødende kornmark. Et gennemgående element i hans designs er den frie planløsning, som blev udformet i boligbyggeriet med en kasselignende placering af funktionelle rum som for eksempel garderobe, badeværelse og toilet.

Seitenansicht des von PREFA gedeckten Einfamilienhauses in Elst (NL). Sträucher und Bäume umgeben das Gebäude.

Aluminium som optisk højdepunkt

Kees Marcelis' koncept blev rundet af med et flydende design af overgangene mellem de indre og ydre rum og et reduceret materialeudtryk, der skaber ro over bygningen. Han og hans team valgte Falzonal og Prefalz til at beklæde huset i et let og robust materiale. Som et visuelt højdepunkt fik de formet aluminiummet med fine pilasterlister, der løber over taget og facaden, og som understreger bygningens kompakte form uden udhæng og med materialer i den højeste kvalitet. De tilføjer rytme til facaden og vidner om Marcelis' fascination af den flydende kvalitet af lange, lige linjer, som han gentagne gange bruger i sit arbejde: Øjet kan ikke gøre andet end at følge disse elegante og storslåede linjer.

Die PREFA Produkte Prefalz und Falzonal auf dem Einfamilienhaus in Elst (NL). Die Farben Savannenbeige und Anthrazit passen perfekt zur ländlichen, grünen Umgebung.

Falset lethed

Johan Duinkerke, den ansvarlige håndværker, kommenterer sit færdige arbejde i Elst: "Det er spændende, hvor forskellig den tredimensionelle effekt af falsene virker." Han husker det strenge krav om at forme facadernes forsider med stående falser, der skulle være syv centimeter høje, og som han selv var nødt til at fremstille passende værktøj til. Han brugte den farvede aluminium Falzonal, der er specielt udviklet af PREFA til sådanne opgaver, og var meget begejstret for legeringens egenskaber, dens belægning og materialets lethed.

 

Materiale:

Blick auf das Einfamilienhaus in Elst gedeckt in Prefalz und Falzonal. Das Haus ist umgeben von Bäumen, im Vordergrund ist ein Pool zu sehen.
Vorderansicht des Hauses. Die Aluminiumprodukte von PREFA in den Farben Savannenbeige und Anthrazit kommen mit der ländlichen Umgebung besonders zur Geltung.