Dansende vinduer: Tilla Theus‘ nye vartegn til Horw

Den schweiziske stjernearkitekt Tilla Theus har med sine „dansende vinduer“ skabt et vartegn til Horw, en forstad til Luzern. „Mine byggerier udstråler kærlighed ved andet blik. Hvis de skabte begejstring med det samme, ville de være fashionable. Det tager sin tid at sætte pris på kvalitet”, understreger Tilla Theus. Theus‘ bygning er det første højhus i Horw. Den opstandelse, der opstod omkring etableringen af objektet, tog Tilla Theus helt roligt: „Den første, der bygger i højden, høster uundgåeligt kritik, også selvom det, for at være helt nøjagtig, ikke handler om et højhus, men blot om et højt hus med 14 etager på et område, der udgør omkring 404 m2. Den er alt for lille til at være en skyskraber”.

Højhuse, især lejlighedskomplekser, er sjældne i Schweiz. De klassiske højhusfacader med deres stereotype gitterværk egner sig til kontorbygninger. Gitterværksprincippet kom slet ikke på tale for Theus. Hun ønskede ”et andet, sympatisk fungerende facadebillede”. Ud fra dette faktum udviklede arkitekten ”dansende vinduer”, som er anbragt uregelmæssigt, men alligevel harmoniskabende. I alle stillinger – stående, siddende ved spisebordet, liggende på sofaen – er vinduerne placeret i perfekt højde til at kunne kigge ud. 

Fascinerende vægromber

Facadens andet påfaldende karaktertræk er materialet. Aluminiumvægromberne 44 x 44 er fascinerende. De lader omgivelserne falde ind i stemningen, da den forsigtigt afspejler dem. Skyerne og deres bevægelser afbildes i natureloxeringen. En yderligere fremhævning er de fremspringende kanter. Med udgangspunkt i indgangspartiet, som skulle tematiseres, snor facaden sig opad – helt op til taget, som indgår i en enhed med facaden. Romberne giver facaden en struktur. 

Tower Horw mit 3.100 m² Fassade, eingedeckt mit 17.000 PREFA Wandrauten in Silbermetallic

Hvert eneste objekt er en ny udfordring

„Vi designer og realiserer vores byggerier i forhold til stedet med dets fremherskende betydning og i overensstemmelse med bygherrens behov“, forklarer den flere gange prisvindende, schweiziske arkitekt. Når dette lykkes, kan en bygning hverken stå et andet sted og ej heller finde sin plads i en anden by. Hver ny ordre er således en ny udfordring. Ud over kompetencen og erfaringen er det hårde arbejde for Tilla Theus i sidste ende afgørende for resultatet: „Arbejde, arbejde, arbejde, overarbejde og endnu mere overarbejde“. Efter de første idéer handler det om videreudvikling, om efterprøvningen af den praktiske anvendelighed og om tilretningerne. „Et nybyggeri er en ombygning“, beskriver hun nøgternt processen. 

Ansicht von unten auf den beleuchteten Horw Tower, eingedeckt mit PREFA Wandrauten 44 × 44 in Silbermetallic

17.000 romber på en 3.100 m2 facade

Martin Amstutz og hans medarbejdere i Abdichtungsbau Durrer AG var ansvarlige for gennemførelsen af projektet. Der skulle monteres 17.000 romber på de 3.100 m2 store facade med 352 vinduer. En effektiv planlægning var udgangspunktet, fortæller håndværkeren Amstutz. Gennemførelsen af projektet startede først med fire, derefter med otte, og på de travleste tidspunkter med 16 mand på byggepladsen. Opmålingen af underkonstruktionen, montering af konsoller, vinkler og varmeisoleringen to lang tid, og først med monteringen af vinduesrammerne opnåedes den første store milepæl. Den enkelte havde en nøjagtig målsætning, hver håndværker modtog sin briefing. Én etage, én side, én dag var formlen. En imaginær linje udgjorde retningsbestemmelsen lodret opad. Den sørgede for sikkerhed. „Facaden på et hus er som et menneskes ansigt“, forklarer Amstutz. „Det lever, det opfattes forskelligt af andre, vi udvikler os og får rynker. Præcis det samme sker for en facade.“ 

Architektin Tilla Theus konzipierte ein ungewöhnliches Fassadenbild für den Horw Tower

Prototypen som grundlag

Før Prefa-romberne kunne monteres, fastgjordes dobbeltomegaen med Würth-nitter, der passer perfekt til underkonstruktionen og facaden. På den måde udvikledes en prototype, hvormed vi høstede de første erfaringer. Efter at grundlaget var lagt, startede håndværkerne med at montere romberne nedefra og arbejdede sig opad i højden. „Mange udfordringer blev trods intensiv planlægning først løst på stedet“, understreger Martin Amstutz, der med sit team brugte meget tid i projektforløbet på at løse ad hoc-problemer og optimere arbejdsmåden. 

Geschäftsführer der Abdichtungsbau Durrer GmbH Martin Amstutz vor dem mit PREFA Wandraute eingedeckten Horw Tower

Produktbox PREFA Rombe 44 × 44

Materiale:

Aluminium 0,7 mm tyk

Farve:

Natureloxeret

Vægt:

 2,6 kg/m²

æglæggende:

På fuld forskalling (mindst 24 mm tyk)