Boroteka – Udetid i skoven

Marktl/Wasungen – I en fyrreskov i nærheden af landsbyen Kolonia Karcmy (PL) har familier i flere generationer ejet små weekendhuse, som de dels vedligeholder og plejer kærligt eller moderniserer. Rafał Stramski benyttede lejligheden til at anskaffe en hidtil ubebygget parcel og opførte "Boroteka" til sin familie og sine gæster – et lille refugium med et usædvanligt PREFA-tag.

Seitlicher Blick auf die verglaste Gebäudefront und ins beleuchtete, skandinavisch inspirierte Interieur.

Stort på lille flade

Kunden involverede sig helt fra starten i projektet med helt specifikke forestillinger. I henhold til angivelserne i bygningsreglementet var grundfladen til bebyggelse begrænset til kun 35 m². Rumopdelingen skulle derfor være godt gennemtænkt for at få plads til den ønskede udstyring samt rummeligt køkken, et boligrum med sovesofa og åbent ildsted, sanitærområde under trappen, der fører til soveværelset, samt opbevaringsrummene og rummet til husholdningsautomatik.

Seitenansicht eines Ferienhauses mit einem schräg verlegten Prefalz-Dach. Die umgebende Natur spiegelt sich im verglasten Bereich wider.

Skandinaver midt i Polen

Trækonstruktionen blev nøje planlagt: På grund af de høje krav til overflade- og forarbejdningskvalitet blev den fremstillet hos en velrenommeret schweizisk trækonstruktionsvirksomhed af limtræ af højeste kvalitet og med 100 % nøjagtighed og leveret som byggesæt. De fint forarbejdede hvidbejdsede overflader i det indvendige rum danner en stærk kontrast til de rustikke, sorte facadeelementer. Til interiørdesignet henvendte Stramski sig til designeren Jan Sekulas fra Zarysy Studio i Łódź, der gav huset en blanding af tilbageholdenhed, komfort og hygge i skandinavisk stil.

Seitenansicht eines Ferienhauses mit schrägem Prefalz-Dach. Die umgebende Natur spiegelt sich im verglasten Bereich wider.

Enestående karakter

Den diagonalt forløbende tagryg giver på trods af den kvadratiske grundplan bygningerne et interessant udseende. Den er grunden til, at der opstod et tag med stigende tagudhæng i begge sider. Pladesmed Lech Chrzanowski reagerede mesterligt på dette unikke salgspunkt: "Jeg ønskede at understøtte husets særlige karakter med taget, Prefalz i P.10 sort og inddækning med identiske paneler". Han skabte også tagafvandingen, der sker via et nedløbsrør bag facaden, og som kun kunne laves ved hjælp af en specialløsning.

 

Materiale:

Portrait vom Besitzer der Boroteka Rafał Stramski, lächelnd im Wald.