Børs-ægget i Kecskemét: Et stykke haute couture i prefahvid

I foyeren i Educational Building på det økonomiske institut i KEDO, på János von Neumann universitetet i Kecskemét (Ungarn), hænger der en usædvanlig konstruktion. Denne er blev udført af de ungarske arkitekter Bánáti og Hartvig i samarbejde med LIMA Design Ltd.: Et æg af stål og aluminium med en PREFALZ-skal i P.10 prefahvid. Objektet har en ca. 50 m² stor forelæsningssal med et rundt grundrids, hvor for fremtiden børsforløb simuleres. ”Omsætningen af ægget var ikke helt nemt”, forklarer Lajos Hartvig, ”Objektet vejer 88 tons og skal svæve frit i rummet”. Den ægformede stålkonstruktion blev inddækket med PREFALZ, ”uden at skallens egenskaber gik tabt”, fortæller projektlederen Ágnes Székely, som havde ansvaret for æggets detaljer og omsætning. Det skræddersyede håndværksarbejde er indføjet i den travle universitetsbygning i KEDO, som er tæt forbundet med lokale strukturer: Lokale firmaer er med til at planlægge studieprogrammet.

Außenansicht des Educational Buildings in Kecskemét in Ungarn

Arkitekternes vision

For Lajos Hartvig giver den dynamiske atmosfære de studerende ”rum, form og materiale”. Bánáti og Hartvig var allerede 2010 blandt de 35 vigtigste arkitektfirmaer i Ungarn. De samarbejder nu med internationale firmaer såsom SANAA for byggeprojekter i Ungarn og står for en teknisk sikker, men enkel arkitektur. Arkitekterne indføjede børs-ægget som en kontrast i en streng-aksial bygningsstruktur. Og derfor ligner det mere et objekt i rummet end en forelæsningssal.

Der Architekt Lajos Hartvig steht lächelnd vor Pflanzen seitlich zu den Betrachtern und Betrachterinnen

Ægget er ingen fodbold – udfordringer for håndværkerne

Den særlige konstruktion med det elegante PREFALZ-lag i P.10 prefahvid hænger i foyeren, lige over for hovedindgangen i Educational Building. ”Der var flere ideer til hvordan vi kunne beklæde stålkonstruktionen”, fortæller arkitekterne. De besluttede sig dog til sidst for et lag af 0,7 mm tykt PREFALZ farvealuminiumsbånd i P.10-kvalitet pga. vægten og materialets formbarhed. En byggeteknisk særhed er, at æggets stålkonstruktion, der er hængt op i otte ankerpunkter, skulle have en vis bevægelighed. ”Det ydre lag har dermed ingen virkelig fast undergrund”, forklarer Tamás Ombódi, der tog sig af den håndværksmæssige side af dette projekt. Sammen med sit team skulle han tænke i nye baner for at kunne inddække børs-æggets ydre skal med PREFALZ. ”Et æg har en anden form end en fodbold. Hvert element på overfladen er forskellig pga. krumningen. Det gør det ekstra kompliceret, men også til noget helt specielt”, forklarer Tamás Ombódi. Håndværkeren understreger, at ægget er unikt og der bør være flere projekter af denne art: ”Vi bruger alt for tit standardløsninger og går dermed glip af muligheden for at skabe noget helt specielt og hidtil utænkeligt.”

Der Handwerker Tamás Ombódi war mit dem komplexen Projekt betraut. Er und sein Team mussten ihr Handwerk neu denken

Materiale:

  • PREFALZ farvealuminiumsbånd
  • P.10 prefahvid
Eine Brücke führt zu dem Eingang des schwebenden Eis aus Aluminium und Stahl mit einer Prefalz-Schale in P.10 Prefaweiß. Das Ei wird als Seminarraum genutzt wird.

PREFA Aluminiumprodukte GmbH har i mere end 70 år haft stor succes over hele Europa inden for udvikling, produktion og salg af tag- og facadesystemer af aluminium. PREFA Gruppen har ca. 640 medarbejdere. De mere end 5.000 produkter af høj kvalitet produceres i Østrig og Tyskland. PREFA er en del af virksomhedsgruppen ”Cornelius Grupp”, som beskæftiger mere end 8.000 medarbejdere i hele verden fordelt på mere end 40 produktionssteder.