Bivacco Brédy – Byggekunst i bjergene

Chiara Tessarollo, Skye Sturm og Facundo Arboit mødtes på YACademy Summer School, som var dedikeret temaet "Arkitektur og landskab". Formålet var at opføre en bjerghytte på vegne af Claudio Brédys familie og venner til ære for den alpinist, der omkom i en ulykke i 2017, ovenfor Vertosan-dalen (IT) i den sydlige del af Alperne. Med deres vision om "Bivacco Brédy" vandt arkitekterne kontrakten og stiftede efterfølgende BCW Collective. Ved det efterfølgende valg af materialer harmonerede det antracitfarvede facadesystem i aluminium fra PREFA mest med deres idéer.

Foto des Biwaks über dem Vertosan Tal.

Arkitektur i naturen

Alpernes sydlige region er berygtet for sit omskiftelige vejr og ekstreme meteorologiske forhold. Bjerghytten skal ikke blot kunne modstå disse forhold - voldsomme storme, erosion og kraftigt snefald om vinteren - og forblive uskadt, den skal også tilbyde gæsterne alt, hvad de har brug for til en overnatning i bjergene. Arkitektkollektivet valgte derfor en aluminiumsløsning til den udvendige beklædning: Den lette forarbejdning, holdbarhed, minimal vedligeholdelse og den lange garanti var nogle af de faktorer, der talte for det gennemprøvede PREFA-materiale. De sørgede også for at tage så store hensyn til naturen som muligt ved kun at forankre hytten i klippen på seks punkter og vælge materialer, der kan skilles helt ad og eventuelt genbruges.

Portrait des Architekten in schwarz-weiß.
Hinteransicht des neuen Biwaks. Im Hintergrund ist die Berglandschaft zu sehen.

Aluminium viser vejen

BCW Collective har valgt en "minimalisme med stedsspecifik bæredygtighed og funktionalitet reduceret til det absolut nødvendige": Bjerghytten er udstyret med seks sovepladser, et spise- og læseområde, elektricitet fra solpaneler og et opbevaringsrum. Med ubehandlet træ indvendigt giver brugen af materialer af høj kvalitet en følelse af tryghed. Hvis man ser hytten på afstand, fremstår den som en slags vejviser. Når man træder ind i rummet, ser man med det samme de 4000 meter høje tinder udenfor takket være det store vindue på hyttens forside. Og den imponerende udsigt fortsætter mod øst og vest med tre yderligere vinduer.

Innenansicht der Schutzhütte. Ein großes Fenster bietet einen tollen Ausblick.

PREFA i alle højder

Luca Frutaz driver tømrer- og smedevirksomheden Chevenier i Charvensod og stod for konstruktionen og transporten af Brédy-hytten. Fabrikanten fortæller begejstret, hvordan bjerghytten er komplet præfabrikeret på værkstedet og derefter skilt ad i otte dele, så den kunne transporteres med helikopter. De samlestykker, der manglede i den udvendige beklædning, blev tilføjet af teamet efter opførelsen med Prefalz. "Prefalz er meget let og har derfor en lav indvirkning på den vægt, der skal transporteres. Og systemet fungerer godt, selv under ekstreme forhold som f.eks. i høje bjerge. Aluminiummet kan tåle falsning, selv ved temperaturer tæt på nul grader", konkluderer Frutaz.

Portrait des Verlegers Luca Frutaz.
Seitenansicht des Biwaks, umhüllt mit PREFALZ.

Materiale: