Børs-ægget: Referenceobjekter

Indledning

På økonomicampus KEDO på János von Neumann Universitetet i Kecskemét kommer der i fremtiden til at summe en globalt unik børs. Det har med et æg af stål og dens skal af Prefalz at gøre.

"Fremstillingen af ægget var naturlig nok ret kompliceret", ifølge Lajos Hartvig. "Objektet vejer 88 tons og skal svæve frit i rummet". Lige så udfordrende var konstruktionen af det omgivende rum. Arkitekterne integrerede ægget som kontrast i en strengt aksial bygningsstruktur. Det er afstivet med skiver, der indvendigt danner og opdeler bunden i to rum. "Der var flere ideer til, hvordan vi kunne beklæde stålkonstruktionen", sagde Hartvig. I første omgang skulle det have været med 3D-formede dele af Corian eller akrylglas, lidt lige som dem, der blev brugt til facaden på kunsthuset i Graz. "Det var dog for dyrt til den forholdsmæssigt lille overflade af ægget". Med PREFA kunne formen til sidst dækkes, "uden at selve skallens karakter gik tabt", forklarer Ágnes Székely, der var fortrolig med disse detaljer af projektet. Det gælder også for de ikke synlige materialeegenskaber. Mens den bærende stålkonstruktion har en vægt af 87 biler, vejer laget af Prefalz-aluminium kun omkring et tons. Forholdet mellem skal og masse er lidt som ved et rigtigt hønseæg.

Objektbaseret specialløsning

Dato & fakta

Produkt

Facadesystem Prefalz

Farve

10 P.10 prefahvid

Arkitekt

Bánáti+Hartvig Architekten mit LIMA Design Ltd.

Forarbejdningsvirksomhed

Tető-Kovács Kft.

Land

Ungarn

By

Kecskemét

Objekttype

Offentlige bygninger og andre faciliteter

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

hvid PREFALZ som en vinkelstående fals på facaden med forskellige panelbredder og et vindue

Lad dig inspirere: Flere referencer

Renoveringsgalleri: Objekter før og efter sanering

Takket være PREFA produkternes lave vægt bliver saneringen af tag og facade den rene leg – og det kosmetiske indgreb gør også sit rent optisk.

Renoveringsgalleri: Objekter før og efter sanering

Hus med garage efter tagrenovering med PREFA tagplader i antracit
Hus før tagrenovering med PREFA tagplader, saddeltag og garage